Säkerhetskopiera mera!

När jag igår tog med mig min dyrbara skrivdator ut i den stora vida världen kom jag på en sak. Att jag inte har säkerhetskopierat min skrivmapp på jag vet inte hur länge. Ärligt talat kan jag inte komma ihåg när jag senast gjorde det. Och det är lika slött som förvånande. Jag har nämligen varit med om att förlora väldigt mycket text på grund av samma slöhet, och man kunde ju tycka att jag borde ha lärt mig.

En vanlig dag för lite drygt två år sedan, spillde Buslusan och hennes buslusa till kompis vatten på datorn. Oklart hur det gick till eftersom jag inte var i rummet när det hände. Men när jag kom in i köket satt de två sötnosarna och plaskade glatt med händerna i en jättestor vattenpöl på bordet och min bärbara skrivdator som stod alldeles bredvid slocknade med ett obehagligt surr och gick inte att sätta på igen. När man vickade på den skvalpade det runt därinne.

Jag skickade hårddisken till ett företag som eventuellt skulle kunna rekonstruera mina data – om jag betalade dem svinmycket pengar, men de kunde inte garantera någonting. Eftersom jag alltid varit lite slö med att säkerhetskopiera min text var det nästan ett års arbete med mitt manus som försvunnit, plus en hel del anan text av olika slag – bland annat dagboksanteckningar om barnen (förlåt jag menar barnet – på den tiden hade vi bara Buslusan ju) och sådant som aldrig någonsin skulle gå att ”skriva igen”. Så det slutade med att jag betalade multum och fick vänta ungefär ett halvår (de hade så mycket att göra, och sedan var det sommarsemestrar och sedan lyckades de liksom glömma bort mitt ärende lite) på resultatet. Den känslan jag hade medan jag väntade, att så mycket text skulle kunna vara helt borta, för alltid, den vill jag aldrig uppleva igen.

Så det här är en liten påminnelse i all vänlighet, till mig själv och till er andra som är lite slöa med säkerhetskopierandet. Ryck upp er. Spara all text ni har, helst på fler ställen. Jag ska själv göra det nu, efter att jag – ehum – gått upp ur sängen och duschat och, ja, lite andra grejer.

8 reaktioner på ”Säkerhetskopiera mera!

 1. Ett tips: börja använda Dropbox! Allt jag skriver uppdateras automatiskt i min Dropbox-mapp! Fick nästan hjärtattack när jag öppnade Scrivener (som jag för övrigt tycker är fantastiskt) och hittade en gammal version av mitt Nano-manus som jag bara hade sparat på datorn och där saknades ju typ ALL TEXT. Några sekunder senare hittade jag filen i Dropbox och kunde andas ut. Men ja summa summarum – Dropbox!

  1. Aha. Det är kanske så alla moderna människor gör? Jag betraktar mig själv som lite av en fossil – särskilt när det gäller tekniska frågor. Mycket bra tips. Ska kolla upp det.

   Intressant nog har nu hela dagen gått utan att jag faktiskt har sparat min skrivmapp på det lilla USB-minnet jag har för ändamålet. Sjukt. Man skulle kunna tro att jag VILL bli av med all min text igen. Men det vill jag verkligen inte. Mystiskt hur man fungerar.

 2. Dropbox och andra motsvarande och externa hårdskivor, mejla dig själv. Vad som helst. Jag sparar utan att behöva tänka på det på flera ställen samtidigt åt mig för att vi skaffade en manick som säkerhetskopierar några gånger i dygnet, för nej, vill inte bli av med ett enda manus, nånsin.

  1. Nej, man vill ju inte det. Och det låter fantastiskt det där med saker som sparar automatiskt utan att man behöver tänka på det. Jag är som sagt lite slö…

 3. Jag mailar mig själv med jämna mellanrum och nu har jag köpt en extern hårddisk också för att inte bli av med något. Dropbox har varit fullt länge men nu har jag fört över det mesta därifrån så nu ska jag börja använda den också till mina manus. Jag har som tur är inte drabbats av din tuffa olycka, bara tanken på det får mig att bli stel av fasa.

  1. Eller hur? Stel av fasa är bara förnamnet 🙂 Ja, det där med att mejla sig själv är nog väldigt smart. Åtminstone med manuset. Jag skriver på så otroligt mycket annat smått och gott så att om jag skulle mejla allt jag skriver skulle det bli helt och hållet ohanterligt. Men därför är kanske dropbox det allra smartaste.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.