Kategoriarkiv: Bloggande

Inte direkt lysande, men en början

Ärligt talat, det finns inte riktigt ett enkelt eller lysande sätt att börja ett blogginlägg som är det första på över ett halvår. Så jag liksom kastar mig ut, bara:

Det har varit ett tufft halvår, rent energimässigt. Det som skulle bli början på mitt skrivår blev istället tidernas vab-vinter. Jag skämtar inte om jag säger att jag själv eller barnen varit sjuka exakt 80 procent av tiden mellan nyår och juni (influensa, tusen förkylningar, bihåleinflammation, magsjuka, mer förkylningar, krupphosta, mer magsjuka) så både ork, tid och lust för skrivande har helt enkelt inte funnits.

Nu är det äntligen annorlunda. Vi är friska, pigga och glada, och den här sommaren har ju varit (är fortfarande) som en stor kopp varm choklad för en frusen själ (lite för varm, förstås, men ändå, vi behövde den), och jag äntligen på topp igen! Det enda problemet med att vara på topp är hur mitt maniska drag triggas och jag direkt vill börja göra precis allting: skriva på mitt manus, rita, måla, lära mig nya låtar på pianot, tapetsera och fixa iordning arbetsrummet, måla om i groventrén, gräva rabatter i trädgården, ta tag i mina lektörsjobb, BÖRJA BLOGGA IGEN. Ja ni fattar. Hur på topp jag än är så har dygnet bara tjugofyra timmar. Alltid samma gamla problem. Men det är dock ett lyxproblem, så jag försöker slappna av och tänka att vad jag än väljer att göra, så kommer jag lite framåt i en riktning dit jag verkligen vill. Hur och när och i vilken ordning saker händer spelar mindre roll. Även den exakta kvaliteten på allting. För det viktigaste är ändå att saker faktiskt blir av, inte att de blir perfekta.

Därav det här blogginlägget, som jag gått och gruvat mig för i månader. Om jag hade försökt tänka ut ett helt lysande inlägg hade det helt enkelt aldrig blivit något. Bättre ett blogginlägg i handen än tio i skogen, tror jag man säger.

Hur har er sommar varit?

 

Och nu: mitt skrivår!

Mitt skrivår har äntligen börjat. Alltså: MITT SKRIVÅR! Ett år som jag har drömt om och längtat efter, jag vet inte hur länge. Nu är det verklighet.

DET

ÄR

FAKTISKT

VERKLIGHET!!!

Det är till och med lite mer än ett skrivår, det är mer något i stil med ett skrivår och några månader till. Och i den bästa av alla världar (alltså, i den absolut extremt ultimata av alla världar), så kommer jag att kunna fortsätta det lite till, och lite till, och ännu lite till. För jag ska inte bara skriva färdigt min bok (alltså, min egen, i första hand, men kanske min och Livs också) under det här året. Jag ska även göra något annat som jag drömt om i flera år, nämligen: starta eget företag och jobba som lektör. Ni som hängt här med mig sedan jag började blogga vet att jag älskar att responsläsa andras texter (några av er har ju även fått textrespons av mig), det är nog till och med det allra roligaste jag vet. Och nu planerar jag att göra det på riktigt, professionellt, och använda det som ett långsiktigt sätt att kunna leva min dröm.

Så just nu sitter jag vid mitt vardagsrumsbord, precis bredvid burspråket (eftersom arbetsrummet här i huset är långt i från beboeligt för tillfället) och tänker och skriver och planerar: boken, lektörstjänsten, mina skrivrutiner – ja till och med arbetsrummet. Min hjärna går på högvarv, och kreativiteten flödar. Jag gör avbrott ibland för att ta några danssteg och sjunga lite, och lägga några fler vedträn på brasan. Och ringa ett eller annat telefonsamtal exempelvis till Liv. Men annars så sitter jag här och jobbar. Drömmer, planerar, förverkligar.

Är det inte helt galet fantastiskt?

 

Och PS: Som lite grädde på mitt skrivårsmos har min sambo äntligen hjälpt mig att fixa lite enkla grejer här på bloggen, till exempel går det nu att följa mig, gilla inlägg jag skriver, och – TADA: Det går att se mina bilder från Instagram, om ni kollar lite längre ner i högra spalten. Kul va?

 

Äntligen har jag mitt hus

Ni som följer mig på instagram vet ju redan allt som hänt sedan sist, men ni som inte gör det:

Vi har köpt ett hus, sålt vår lägenhet, och NU HAR VI FLYTTAT.

Därav den totala radiotystnaden här under så lång tid. Man skulle kunna tro att allt det här köpandet, säljandet och flyttandet bara är praktiska saker som går att bocka av på en lista (det är de ju förstås också, på sätt och vis), men för mig är de otroligt känslomässiga och krävande på alla plan, vilket helt enkelt resulterat i noll procents bloggande under hela processen. Nu hoppas jag på bättre tider.

Vi håller som bäst på och packar upp och skolar in barnen på förskola och skola, och allt är nytt och rörigt och osäkert och härligt samtidigt.

Hur har ni alla haft det i sommar?

Nytt år, nya föresatser!

Det känns som om jag började ungefär hälften av mina blogginlägg i höstas med att ursäkta mig för att det var länge sedan jag bloggade senast. Och nu, återigen, var det väldigt, väldigt, VÄLDIGT länge sedan. Men jag hoppas – och jag har föresatt mig! (nyårslöften är ju liksom så hårda och obevekliga, jag kör på nyårsföresatser) – att jag det här året ska lyckas hålla ett bättre flöde på bloggen. Jag behöver bara komma igång igen, liksom.

Faktum är att jag har föresatt mig tre saker. Få ordning på bloggandet, få ordning på skrivandet, och köpa ett hus. Ungefär det tänkte jag ägna det här året åt. Plus okej, att sluta äta så SJUKA mängder godis, glass och bakverk. Så fyra föresatser då.

Jag har smygstartat genom att inte göra något – eller ens FÖRSÖKA göra något – av  ovanstående hittills. Men snart är det ju februari, så nu får jag skärpa mig, har jag tänkt. Därav det här blogginlägget. Och nästa vecka ska jag och Liv börja jobba på vårt hemliga skrivprojekt igen och det ska bli så EXTREMT roligt. Men något hus har jag inte börjat leta efter än, och jag skriver det här blogginlägget ätandes en STOR FET MARSIPANCIGARR som jag fick av min tvillingbror i julklapp. Men nästan två av fyra är ju ändå bättre än inget, tänker jag.

Hur är det för er, har ni avgivit nyårslöften, eller föresatser, eller har ni kanske bara lite försiktiga förhoppningar, inför 2017?

Den nya riktningen

Nu tänker ni kanske att eftersom jag tagit så OTROLIGT lång tid på mig att klura ut hur jag ska göra med bloggandet som jag funderade över i det här inlägget, så har jag antagligen kommit på något grymt genomtänkt och alldeles lysande för att lösa mitt dilemma med att bloggandet tar för mycket tid och energi från skrivandet. Men nej. Så är inte fallet.

Snarare är det nästan lite tvärt om. Trots att min absolut första instinkt var att förbjuda mig själv att skriva långa välgenomtänkta inlägg om skrivandet i allmänhet (eftersom det är just de inläggen som tar mest tid och energi), och också helst göra något slags schema för hur ofta/lite jag får blogga – så kommer jag inte alls att göra något sådant. I enlighet med min nya linje (den att allting handlar om att må bra och att göra saker lustfyllda) känner jag att ännu fler strikta regler om någonting som jag älskar att göra faktiskt skulle göra mig stressad. Det är inte säkert att jag skulle klara av att följa mina egna regler, och det tar ofta rätt mycket energi att misslyckas med saker.

Så istället för hårda regler, har jag bestämt mig för några mjuka riktlinjer:

  • Jag ska satsa på att i första hand skriva om saker som är relaterade till mitt eget manus (om jag nu äntligen kan komma igång och skriva på det igen) – men jag FÅR skriva om andra saker om jag vill. Bara helst inte så ofta.
  • Jag ska satsa på att i första hand skriva lite kortare inlägg som inte nödvändigtvis måste innehålla precis allt av värde relaterat till ämnet eller ens allt jag tycker att jag vill ha med. Det viktiga är att i någon mån illustrera min process. Men jag FÅR skriva hur långt jag vill, om jag vill.
  • Jag får skriva hur sällan jag vill och behöver inte få ångest över att jag inte uppdaterar här så ofta som jag borde/skulle vilja egentligen – men jag FÅR också skriva vareviga dag, om jag vill.
  • Det behöver inte finnas något mönster i hur ofta jag skriver eller vad jag skriver. Jag får alltså i princip göra precis som jag vill. Men mitt fokus ska ligga på att SKRIVA FÄRDIGT MITT MANUS. Inte på att skapa en så bra blogg som möjligt.
  • Jag ska sluta läsa och kommentera på så många bloggar så ofta. Det svider att behöva tänka så, men faktum är att bloggläsande och bloggkommenterande kan ta upp till flera timmar om dagen för mig, och det är timmar som jag egentligen inte har, inte om jag vill skriva i alla fall. Men jag FÅR förstås både läsa och skriva kommentarer på folks bloggar om jag vill. Bara inte lika ofta.
  • Jag ska sluta titta på min bloggstatistik. Kanske inte helt och hållet, men definitivt inte varje dag. (Alltså, gör ni andra också det? Ibland känner jag mig helt galen – vad spelar det för roll med några besökare hit och dit egentligen… Uppenbarligen stor roll, om man får döma av min besatthet. Men nu får det alltså vara slut med den.)

Japp. Det var det hela. Så den närmaste tiden ska jag ägna mig åt att tänka färdigt (eller färdigt och färdigt, men jag ska tänka ordentligt) runt min värld och runt min historia, och skriva ner allting så gott jag kan. SEDAN tror jag det kommer funka att verkligen sätta igång och skriva.

Ingen cliffhanger

Det är inte velighet som gör att jag dröjer med att berätta hur jag tänker fortsätta med mitt bloggande, och inte är det någon cliffhanger heller. Det är att jag förra veckan började skola in Filurpojken på dagis, men fick avbryta på grund av magsjuka som nästan hela vår familj har haft i tur och ordning, och även halva barngruppen på hans avdelning och hela personalstyrkan. Den här veckan har vi börjat om med inskolningen men det känns inte så bra så det tar hela min energi just nu. Ville bara berätta det. Tänker mig att jag återkommer nästa vecka eller så, när vi i bästa fall äntligen är klara och jag får både mer tid och mer ork.

Om hälsan och mitt kommande ABC

Har äntligen börjat hämta mig efter ungefär en veckas grym influensa, eller vad det nu var. Har haft nästan 40 graders feber och så ont i halsen att jag inte kunnat varken äta eller prata på tre dagar. Det skulle nästan kunna varit en halsfluss, när jag tänker på det. Nu är jag till slut rätt så pigg, men det känns fortfarande som om jag har en osthyvel i halsen så jag säger bara det allra mest nödvändiga och jag har lärt mig att svälja EXTREMT sällan. Och jag lever fortfarande på te och glass och soppor – en inte helt oäven kost i ärlighetens namn.

En annan sak. Det här med mitt Skrivandets ABC som jag pratat om tidigare. Jag har varit väldigt pepp på att börja lägga ut det här, men NATURLIGTVIS har jag fastnat lite, eftersom jag ju varit tvungen att skriva om de små texterna så att de skulle passa bättre här – för en publik, alltså ER mina vänner – och jag under den lilla omskrivningsprocessen (som jag tänkte mig skulle bli enkel och snabb och inte kräva så mycket tankearbete) insåg hur mycket bättre det skulle bli om jag lade lite mer tid på varje enskilt litet ämne/ord. På samma sätt som jag alltid tänker om allting. Men nu har jag bestämt mig för att börja väldigt sakta med några av de allra enklaste temana/orden och försöka hejda mig själv så gott det går i den här perfektionistiska viljan att göra allting bättre. Och bara göra det LITE bättre. Annars kommer det ju aldrig hamna här på bloggen. Jag kan göra det mycket bättre när som helst, EFTER att jag lagt det här.

Det är alltså min plan. Nu ska jag ta en titt runt hos er alla, det var skamligt längre sedan jag faktiskt skrev en hälsning hemma hos någon annan. Förlåt för det. Det har varit lite mycket de här senaste veckorna. Kram på er allihop!

Skrivandets ABC – lösningen på mer än ett problem

Jag har tänkt ut en i mitt eget tycke EXTREMT bra lösning på mitt problem med att skriva korta blogginlägg. Jubel och fanfarer!

Som jag tror att jag nämnt minst en eller kanske flera gånger här på bloggen så är mitt sätt att lära mig saker att formulera mig med egna ord, skriva ner och spara orden och sedan helst läsa dem igen. När jag nu ungefär samtidigt som jag började blogga bestämde mig för att lite mer medvetet anstränga mig för att förstå mig på det här med skrivande och hur det egentligen fungerar, började jag göra exakt på det sättet (i alla fall då och då när den andan faller på). Det jag börjat bygga är en sorts eget ”skrivandets ABC”, där jag läser på om ord och uttryck som jag känner att jag inte helt har grepp om (och även ord och uttryck som jag HAR grepp om, för ofta är den sortens grepp som man tror att man har, ganska oformulerat), och formulerar så kort som möjligt en egen beskrivning av vad det nu är jag läser på om.

Jag har bestämt mig för att jag lika gärna kan dela med mig av mitt ABC. Bloggen är ju ändå det absolut bästa stället att lagra information eftersom jag där alltid har tillgång till den, eftersom det blir lättare att hitta i den, och jag kan spara länkar till andras inlägg om samma saker (och jag ÄLSKAR verkligen länkar). Jag hoppas att ni förstår att jag inte på något sätt anser mig vara en expert, utan att det är mitt sätt att lära mig på, och att jag bara vill dela med mig av det. Om ni vet någon som har skrivit ett smart inlägg om något av mina ämnen (eller om ni själva gjort det!) – säg till bara, så länkar jag!

En ansiktslyftning på gång

Om ni tycker att något ser lite annorlunda ut här ovan, så är det för att det faktiskt gör det. Frågan jag ställde mig häromdagen (som egentligen mest rörde längden på mina blogginlägg och hur jag skulle kunna skriva kortare) ledde mig osökt till den lite större frågan: Vad är det egentligen för blogg jag vill ha, när jag verkligen tänker efter?

Jag kom fram till tre saker (i korthet):

  1. Jag vill ha en blogg som inte bara handlar om skrivande, utan snarare om kreativitet i en lite vidare bemärkelse, vilket i princip betyder att jag vill bli bättre på att dela med mig av bilder – både egna och andras.
  2. Jag vill ha en blogg som inte är riktigt så introspektiv och navelskådande med bara fokus på mig och mitt skrivande, vilket i princip betyder exakt samma sak som står i punkten ovan.
  3. Jag vill ha en blogg där det faktiskt går att LÄSA vad som står i undertiteln, vilket är anledningen till att jag bytte ut min gamla header mot en ny. Får se om jag behåller den. Vad tycker ni om den?

 

Sammanfattningsvis planerar jag alltså några smärre förändringar här inne, både av utseende och innehåll. Delar av dem behöver jag hjälp av min sambo för att klara av eftersom jag är så oteknisk. Men jag jobbar på det!

Korta blogginlägg

Om ni förstod hur mycket energi som jag lägger på att fundera över det stora problemet som jag har med korta blogginlägg, så skulle ni antagligen skratta ihjäl er. Jag förstår det här med att det är bra att uppdatera sin blogg ganska ofta, och att det är bra att varva mellan långa, matnyttiga inlägg, och lite kortare, mer läsvänliga och lättsamma saker. Det är bara det att det senare helt enkelt inte är min styrka.

 
Allvarligt. Om jag kommer på något som är så intressant att jag vill göra ett blogginlägg om det, känns det för det mesta helt omöjligt att skriva mindre än en sida om saken, ofta är till och med en sida alldeles för lite. Och när jag väl har börjat med något har jag ofta svårt att sluta. Ganska ofta blir det ju lite som serier här, att jag skriver många inlägg om samma sak, utvecklar saken mer eller byter perspektiv eller så.

 
Och efter att nu ha kortat det här inlägget med hälften (och strukit alla sidospår som självklart dök upp) eftersom hela meningen med det är att det ska vara kort (tänkte att det var briljant att skriva ett inlägg om svårigheten med korta blogginlägg när jag höll på att bli galen över att jag inte kom på något som gick att använda, men briljansen försvinner ju om jag drar iväg till över en sida som vanligt), är min fråga till er:

 
Vad är bra korta inlägg? Vad kan de handla om? Vad gillar ni att läsa? Ska de vara personliga, dagboksaktiga? Ska de innehålla länkar till andra bloggares intressanta inlägg? Ska de innehålla inspiration, information eller något helt annat? Och en annan sak: Är det bra att försöka uppdatera varje dag, eller inte. Vad tycker ni?