Det finns hopp för tidningen Skriva

Jag har läst Skriva ända sedan den kom ut med sitt första nummer. Redan då kändes det tveksamt om jag verkligen tillhörde målgruppen (folk som just börjat skriva, eller folk som kanske just börjat funderat på att börja skriva), och det var snarare känslan av att det ÄNTLIGEN fanns en nördtining för just mig (SÅ underbart!) som gjorde att jag läste den, än att jag tyckte att den var galet bra. Och sedan dess har det egentligen gått ganska mycket utför. Inte med tidningen, förstås, men för min relation till den. Nu för tiden är varje nummer en ganska stor besvikelse och varje gång tänker jag att jag MÅSTE sluta prenumerera för jag blir ju ganska deppig av att läsa den. Men så kan jag liksom ändå inte sluta, för jag skulle så gärna vilja tycka om den.

Häromdagen skrev jag ett par rader på Instagram om hur jag kände det, och det blev en liten diskussion med likasinnade som kändes ganska skön men ändå lite sorglig, för det är en lättnad att inte vara ensam med en känsla (till och med en så harmlös känsla som att vara besviken på en tidning), och samtidigt tråkigt när det känns lite hopplöst. Men så dök Johanna Wiman från tidningen Skriva plötsligt upp i diskussionen och sade att hon läst vad vi skrev med stort intresse och undrade om vi inte kunde skriva henne ett mejl med lite mer ingående förklaringar och tankar runt vad det är vi saknar i tidningen. Jag blev förstås oerhört upplivad och skred omedelbart till verket!

För att försöka sammanfatta:

Jag skrev att jag förstår svårigheten i att ha en så bred målgrupp och försöka tillfredsställa alla läsare, men att de kanske borde lägga lite energi på att nå ut till oss som skrivit lite längre om vi ska vilja fortsätta läsa. I allmänhet saknar jag i tidningen ett djup och en vilja eller förmåga till analys, och det gäller i synnerhet de översatta guiderna som är den matigaste hantverksdelen (”Skapa spänning”, ”Skriv barnbok”, ”Bli utgiven!”). Eftersom de artiklarna är översatta går de ju inte att fördjupa, men jag skulle gärna se att varje nummer hade en liten extra artikel om samma ämne, men mer fördjupande och analyserande, gärna skriven med exempel i svensk litteratur (något som i princip alltid saknas annars). Jag skulle också gärna se lite specifika boktips med olika skrivrelaterade teman (eller möjligen läsrelaterade), exempelvis fem böcker med ett suveränt allvetande perspektiv eller fantastisk gestaltning eller galet bra dialog. Och jag vill inte bara ha tipsen rakt av, jag skulle också vilja veta något om VARFÖR de är så bra, vad är det som gör att just den här författaren lyckas. Till sist skulle jag gärna läsa lite reportage från olika förlag, för att få en bättre inblick i hur de jobbar (typ: hemma-hos-Rabén & Sjögren)

Johanna Wiman svarade att hon var väldigt glad att jag hörde av mig, att de verkligen vill satsa mer på att nå ut till de läsare som skriver på en lite högre nivå, men att det inte är gjort i en handvändning. Hon gillade mina förslag, och särskilt boktipsen trodde hon eventuellt var mer görbart på kortare sikt om jag förstod henne rätt. Men det viktigaste hon sade (som jag ser det i alla fall) var att de är väldigt lyhörda för sina läsares önskemål och att vi gärna får höra av oss om stort och smått som vi tycker att de ska skriva om. Artikelserien om Egenutgivning som Johanna skriver är exempelvis uppkommen helt på grund av att så många läsare hört av sig och frågat om det. Så hör av er! Om ni också känner att tidningen saknar djup, eller för den delen att den saknar något annat, mejla och berätta! Om det är någonting jag verkligen går igång på så är det förbättringspotential och vilja, och tidningen Skriva har båda. Hjälp dem! Det är svårt att göra sina läsare nöjda om läsarna inte berättar vad de vill ha.

20 reaktioner på ”Det finns hopp för tidningen Skriva

 1. Jag prenumererade i ett par år men slutade, just för att jag saknade det där lilla extra i vad som skrevs. Hoppas att de tar till sig av din och andras konstruktiva kritik (och det låter ju verkligen som om de gör det!) så att tidningen kan bli mer matig. Jag saknar ett skrivmagasin som går in på ”riktigt” i skrivarprocessen (som nörd vill man ju gärna grotta ner sig lite :-))

  1. Ja men visst vill man ha lite mer som nörd! 😉 Jag håller verkligen med. Och jag hoppas också att de kommer ge tidningen lite mer djup, det lät som om det redan var en långsiktig plan, men att de inte kommit så långt med den. Håller tummarna!

  1. Ja, jag brukar tänka ganska ofta på hur mycket förändringspotential som går förlorad för att folk i allmänhet inte vågar kommunicera rakt och tydligt (och då tänker jag alltså på alla möjliga sammanhang), och att det inte finns enkla, vanliga sätt att öppna för den sortens samtal. Önskar verkligen att vi alla (privatpersoner, tidningar, företag, institutioner och så vidare) var lite bättre på att prata om förändring!

 2. Jag har faktiskt aldrig läst Skriva (inte så lätt att få tag på den här), men jag gillar dina förslag, kanske särskilt boktipsen med skrivtema. Roligt att redaktionen verkar ta åt sig dina synpunkter!

  1. Nej, jag förstår att det inte är så lätt i utlandet 🙂 Hoppas verkligen att de försöker i alla fall. Jag kan förstå att det inte är så lätt att bara ändra saker hux flux, men jag hoppas på att de vill och gör sitt bästa 🙂

 3. Jag tyckte också om Skriva i början, köpte alla nummer fastän jag inte ens bor i Sverige. Ibland hittade jag dem i välsorterade affärer i Finland, ibland beställde jag via bekanta i Sverige, ibland var jag på besök i Sverige och köpte då…
  Sedan hände nåt – redaktionen svarade inte på mejl jag sände med frågor om var man kunde få nummer man inte hade – det var nåt slags nonchalans. Och så tyckte jag innehållet blev svagare, på något sätt högtravande… lite sorgligt, men saknade inte tidningen efter det.

  1. Hej, och vad kul att du hittat hit till min blogg! Men mindre kul att du upplevde de på tidningen Skriva som nonchalanta. I mitt fall har jag ju upplevt motsatsen, men det kan ju vara väldigt olika hög arbetsbelastning för dem i perioder, gissar jag. Har ju också upplevt innehållet som svagare, men inte riktigt högtravande direkt. Skönt att du inte saknat den i alla fall – det är ju det som är mitt problem, att jag inte kan sluta för att jag så gärna vill att den ska vara bra 😉

 4. Jag har prenumererat från och till. I perioder inte läst alls utan bara lagt undan numret. Och jag har inte ens funderat på min ”jaha-nu kom den igen”-känsla men tycker du beskriver det bra. Men är den ändå inte lite högtravande, lite finkulturell och lite för ”vi som läser typ Kafka-aktig? Det är en känsla jag ofta fått. Men med nytt format känns den fräschare. Jag får bli bättre på att läsa och se vad jag faktiskt tycker är bra/saknas.

  1. Jag har aldrig upplevt tidningen som finkulturell eller högtravande, men det skulle ju i princip kunna bero på att det egentligen är lite mer ”finkultur” som jag saknar i tidningen *rodnar lite*. Inte så att jag vill att den ska vara högtravande, för det är ju bara fånigt, men jag kan känna att alla hantverkstips som man får är anpassade för ganska ”ofin” litteratur, som deckare, romance och så vidare, och att de för min del blir ganska svåra att applicera på det jag skriver, att allt är så otroligt förenklat hela tiden.

   Men jag tror verkligen på att läsa och faktiskt tänka över vad som är bra och mindre bra, och sedan höra av sig. De vill ju faktiskt ha synpunkter – så ge dem det!

 5. Jag har inte läst tidningen på flera år. Eller jo, en gång för något år sedan då jag upptäckte att jag kunde läsa den enda matnyttiga artikeln gratis på Writers Digest. Men egentligen är det en tidning att uppskatta på så sätt att det är den enda på svenska som berör ämnet skriva på ”djupet”. Men det är just det där djupet som jag också saknar. Jättebra av dig att föra fram vad du saknar. Jag skriver under på allt det du nämnde för dem. Förlagsvärlden vill jag gärna veta mer om och hur de tänker och arbetar där. Deras korta inslag om en viss fråga som ställts till flera förlag har jag uppskattat de få gånger jag bläddrat i den i en affär. Men jag vill ha mer 🙂

  1. Ja, just deras ”Förlagspanel” är nog min favorit i tidningen, ibland det enda i ett nummer som jag läser med behållning. Men jag vill också ha mer, så jag hoppas verkligen att de kan ge det 🙂

 6. Vad bra att du skrev till dem. Hoppas de verkligen kan ta till sig dina förslag, de var bra, som tidningen är nu är den inget för mig. Jag läste i början men blev besviken varje gång. Dessutom tyckte jag layouten var ful 🙂

  1. Ja, jag känner igen den där besvikelsen. Jag antar att jag bara är lite trög eller möjligen onödigt optimistiskt (det är ju ett faktum) som fortsätter trots besvikelsen. Men jag hoppas faktiskt att det ska bli lite bättre 🙂

 7. Jamen exakt. Prenumererade ett tag men la av när jag tyckte att jag kunde skriva allt själv och då inte riktigt orkade läsa eftersom jag saknade det där som gör att det går att ta sig vidare och inte alltid skriva som om man aldrig gjort det.

  Superbt bra initiativ av dig alltså!

  1. Ursäkta eonen av tid som gått sedan du skrev den här kommentaren, Mia. Känns fint att du håller med i alla fall 🙂

 8. Vad bra att de frågade och vad bra att du svarade som du gjorde, för jaghåller med dig helt. Har också stört mig på att de endast verkar vända sig till kompletta nybörjare vilket gör att det aldrig känts som om jag hittat något i den av intresse, där tex writers digest ger så mycket mer för mindre pengar (jag har en prenumeration på nättidningen). Precis som du saknar jag djupet i ämnena de tar upp, de kommer liksom aldrig längre än till baskunskaperna utan stannar vid att snudda vid ämnena på ytan. De kanske tex kunde ta hjälp av Sören Bondesson eller Lennart Guldbrandsson för att skriva bra och djupgående och läsvärda artiklar i ämnena, istället för att bara kopiera och översätta artiklarna från WD, för då kan man ju lika gärna köpa WD istället och samtidigt få så mkt mer än bara den artikeln.

  1. Säger samma sak till dig som till Mia: ursäkta eonen av tid som gått sedan du kommenterade. Har liksom haft en liten bloggsvacka. Men precis, de ger helt enkelt inget utöver Writers Digest, och de har ju ändå alla möjligheter att göra något jättebra av Skriva, om de vill. Så hoppas att de vill det, på sikt. Det verkar ju så 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.