Word

När man tänker på skrivtips i allmänhet så är det för det mesta saker som dramaturgi, gestaltning och bra dialog som dyker upp i huvudet – eftersom det är grundstenarna vi använder oss av när vi bygger vår text. De är svåra, massiva, mångfacetterade. Det är inte direkt gjort på en dag att ta till sig allt som finns att veta om de här tungviktarna.

Men faktum är att ett par av de allra bästa skrivtipsen jag någonsin fått i hela mitt liv, har varit små, enkla och konkreta. Exempelvis hur man använder bokmärken i Word, eller kommentarer. Det var Mia i min skrivgrupp som lärde mig det för några år sedan, och jag är henne evinnerligt tacksam!

Många använder säkert redan de här funktionerna, och tänker typ: Bokmärken, tss, vad är det att tipsa om, det känner väl varenda människa till! Men saken är att, alla känner faktiskt inte till bokmärken. Jag själv gjorde exempelvis inte det. Och jag tror nog att det finns fler som jag: som betraktar Word som en sorts avancerad och i princip magisk skrivmaskin, och som inte vågar klicka på några konstiga ikoner av rädsla för att skrivmaskinen plötsligt ska krascha, falla i småbitar eller gå upp i rök. Sådana som vi behöver alla tips vi kan få av den här sorten – små, enkla och konkreta.

 

Så därför kommer här mitt absolut bästa tips för att organisera text:

Hitta i texten med Bokmärken

 

 

4 reaktioner på ”Word

  1. Det låter som ett mycket bra tips! Ser fram emot det! (För nej, jag vet inte heller hur man gör.)

    Jag läste förresten en liten artikel för ett tag sedan, om en utvecklare på microsoft som hade hand om förslag som kom in från användare. 97% av de funktioner i word som folk hör av sig till Microsoft för att be dem utveckla finns redan. Det går att göra oändligt mycket mer med de här alldeles vanliga programmen än de flesta tror. Men även jag använder det primärt som en skrivmaskin.

    1. Jag visste väl att det inte bara var jag 😉

      Otroligt. 97 % är ju helt galet. Jag undrar vad mer det finns för fantastiska funktioner som jag inte känner till!

  2. Bokmärken känner jag inte till. För egen del håller jag ordning i manuset genom kapitelindelning som jag sedan har överblick på i vänsterkanten men det känns inte riktigt optimalt. Ibland vill jag kunna hitta tillbaka till särskilt viktiga detaljer som jag skulle vilja märka ut på något sätt. Kanske har du svaret på min gåta 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.