Hitta i texten med Bokmärken

Det finns en underbar funktion i Word som heter bokmärken. Med hjälp av bokmärken kan man helt enkelt märka ut viktiga ställen i texten (som exempelvis kapitel, ställen där man byter perspektivkaraktär, enstaka särskilda händelser – i princip vad som helst) genom att döpa dem och spara dem i en lista. Sedan går man tillbaka till listan när man behöver, klickar på stället dit man vill komma – och vips, så är man där! Ni kanske förstår vilken uppenbarelse det här var för mig när jag hade jobbat i ett antal år med all min text på tre, fyra hundra sidor i samma dokument.

Här kommer instruktionerna:

Välj platsen i din text där du vill ha ditt första bokmärke och låt markören stå där. Exempelvis Kapitel 1. Gå in under fliken Infoga – den som finns bredvid Startmenyn. Klicka sedan på Bokmärke. Då kommer bokmärkesrutan upp och på den översta raden skriver du det namn som du vill ge ditt första bokmärke. Dock är det en liten besvärlig detalj med detta: det går inte att använda mellanslag (fråga mig inte varför, det är helt idiotiskt, men så är det hur som helst) eller några andra skiljetecken än understreck (_). Därför blir Kapitel 1 alltså Kapitel_1. Klicka sedan på Lägg till och du är färdig. I princip var det inte svårare än så.

Fortsätt med resten av dina kapitel och allt annat viktigt som du lätt vill kunna hitta i texten. Jag har bokmärkt alla ställen där jag byter perspektivkaraktär och även vissa specifika scener eller bara småstycken, till exempel alla ställen där ett visst djur figurerar, eller ställen där vädret förändras på ett avgörande sätt.

Listan med bokmärken kan sorteras på två sätt (du ser dem under rutan där listan finns): antingen på namn, eller på plats. De olika sätten att sortera kan passa vid olika typer av tillfällen, så byt som du tycker passar bäst.

Om du vill att en viss typ av bokmärken ska stå i ordning även när de är sorterade på namn (exempelvis om du har en karaktär som heter Linda och bokmärker alla ställen i texten där hon är med) måste du komma ihåg att förutom att döpa dem till något lättigenkännligt också lägga till en siffra eller två (eller fler) efter namnet:

Linda_1_kommer_hem

Linda_2_lagar_middag

och så vidare fram till:

Linda_9_hittar_bomben

men sedan måste nästa bokmärke i raden heta:

Linda_91_utvecklar_superkrafter

och:

Linda_92_räddar_världen

och så vidare, för att komma i rätt ordning

 

 

Japp. Det var allt om bokmärken. Jag sade ju att det var enkelt och konkret.

Enjoy!

12 reaktioner på ”Hitta i texten med Bokmärken

  1. Tack för ett superbra tips! Jag brukar använda rubriker i varje kapitel så att de listas snyggt i navigeringen, men det är ju kanon att även ha koll på särskilda händelser – tex när folk träffas första gången. Det ska jag definitivt börja använda i mitt nya manus!!!

    1. Kul att du uppskattade det! Som sagt, jag tror att det är ett av de mest användbara tips jag någonsin fått, rent konkret 🙂

  2. Har aldrig jobbat med bokmärken men nu ska jag testa! Jag brukar använda sökfunktionen och då söka på nyckelord i scenen, tycker att det fungerar ok. Men listan med bokmärken skulle ge en bättre överblick.
    Men nu vill jag veta mer om när Linda får superkrafter 🙂

    1. Hehe, mina superkrafter är förstås myyycket hemliga 😉

      Kul att du vill testa bokmärken. Jag tänker att det är bra att ha så mycket knep som möjligt när det gäller att ordna och hitta i sin text. Faktiskt har jag aldrig tänkt på att använda sökfunktionen på det sättet, så det var ett bra tips till mig!

  3. Tack för superbra tips! Word döljer säkert många bra funktioner som man inte har en aning om. Nu döljer den en hemlighet mindre för mig 🙂

  4. Varsågod 😉 Ja, jag tror också att det finns hur mycket som helst i Word, om man bara känner till det. Antar att man borde gå en kurs…

  5. Suprbra! jag är hopplös med allt sådant där! Kan inte, har aldrig lärt mig och sitter där fint och scrollar och letar! Nu ska jag lära mig, blir ju mycket enklare då. Tack!

  6. Det var likadant för mig innan jag lärde mig. Så skönt när man kan hitta sådana här små tricks som hjälper i vardagsskrivandet 🙂

  7. Det som kan tyckas mest banalt är oftast det mest användbara.. 🙂

    Har läst ikapp mig lite här igen och banne mig vilka skrivarnyttiga inlägg! Egentligen vill jag ju kommentera vart och ett och ge mig in i diskussioner och vara delaktig, men det får tyvärr vänta…

    Ville bara säga tack såhär långt och:
    jag fortsätter att lusläsa även om jag inte lämnar spår efter mig.

    /Anna

  8. Kul att du hittar skrivarnyttigheter! Ser fram emot en tid när du kan lämna spår efter dig här, men tills dess: välkommen att lusläsa på bara, utan minsta spår 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.