Synopsis och synopsis – båda måste skrivas

Det här med synopsis. Har hållit på och småfunderat på ett synopsis för mitt nästa manus (eftersom det utspelar sig tidsmässigt innan mitt nuvarande manus kan det vara bra att veta redan nu vad som hände då – om ni förstår hur jag menar), och tänkt att nu ska jag göra det ordentligt, som man ska. Så att när jag väl sätter igång och skriver på den historien, kommer jag att ha allting på pränt redan, fixt och färdigt och liksom bara att skriva på. Smidigt, tänker jag.

Men det verkar som att det blir ett helt annat synopsis jag ska skriva först istället, ett till min skrivkurs. Nämligen – inte ett arbetssynopsis utan – den andra sorten: ett synopsis som på några få sidor presenterar hela mitt manus. Gud hjälpe mig.

På en till två sidor ska jag introducera mina fyra perspektivkaraktärer och min stad, deras respektive drivkrafter, mål, rädslor och utveckling, allt som händer på fyrahundrafemtiosex sidor och hur det slutar. Jag vet ärligt talat inte ens om det är möjligt. Men skam den som ger sig innan den ens har börjat.

8 reaktioner på ”Synopsis och synopsis – båda måste skrivas

 1. Klart det är möjligt. En ingång kanske kan vara att berätta handlingen i korthet för någon. Filurpojken eller katten eller så. Och sedan skriva utifrån det.

 2. Ja, jag tror att jag nog måste göra lite mer på det sättet. Som jag har försökt jobba nu utgick jag från punkter i material som jag fick från kursen, men det blev alldeles för mycket – kändes helt omöjligt att få med allting. Är nog bättre att bara jobba utifrån vad jag själv tycker är viktigt. Och blir det oklarheter kan jag ju alltid berätta på plats på torsdag 🙂

 3. Det går och sen vet du vad du skrivit om. Och kan liksom prata om det på ett konkret sätt. Och såna där beskrivningar kan ändras för att man kommer på bättre sätt att beskriva det.

  1. Ja, jag känner det som att jag inte är helt säker på vad jag faktiskt skrivit om – det är nog det som gör det så svårt. Att det finns för många trådar eller teman för att jag ska kunna skriva ner alla, och vilka är det egentligen som är de viktigaste? Det är väl det jag ska försöka komma fram till, helt enkelt.

 4. Om jag hade fått samma uppgift hade jag nog börjat slå pannan mot något hårt. Men det måste vara ett jättebra (och jättesvårt) sätt att reda ut allt och se både styrkor och svagheter . Som Maria här ovan sa, att berätta det i korthet för någon (till exempel sin bandspelare) och sedan skriva ner det. Låter himla bra.
  Lycka till, det blir ju jättebra!

  1. Hehe, tack för peppet (blir verkligen glad av ditt ”det blir ju jättebra” 🙂 ). Ja, jag tror verkligen att det är en otroligt nyttig grej att göra, bara så pass svårt att det börjar kännas som att det inte ens är roligt. Idag har jag bara deppat hela dagen för att det känns lite för svårt. Men inget depp som inte ett avsnitt av Downton Abbey kan råda bot på. Så jag ska försöka igen ikväll. Skam den som ger sig, som sagt.

 5. Synopsis har för mig varit ett hinder i mitt skrivande fram tills nyligen. Tills jag fattade att den inte behöver vara så detaljerad och skönskriven som en roman. Jag skrev iofs inte ned karaktärernas mål och drivkrafter och så men det är nog inte så dumt att tänka igenom dem innan man börjar skriva. Inför tredje manuset ska jag nog skriva en sådan där synopsis som inkluderar karaktärernas ryggsäck lite mer. Det kommer att kräva mycket tankearbete och det är det jag tänker att det nog kommer att göra för dig med. Om man bara är med på noterna att det inte är gjort i en handvändning utan ger sig tid till det så ska du se att det kommer att gå hur bra som helst. Pepp pepp!!

 6. Jag är ju väldigt förtjust i mål och drivkrafter och ryggsäckar så jag brukar jobba en del med det innan jag börjar skriva, och under tiden också 🙂 Men nu är det inte ett sådant synopsis jag skriver (alltså, inget arbetssynopsis), utan ett synopsis som man kan skicka med sitt manus till förlag och som presenterar allt viktigt på en till två sidor (vi gör ju sällan det i Sverige, men det är visst ganska vanligt utomlands har jag förstått). Det måste vara färdigt på torsdag när jag ska till min skrivkurs, för vi ska läsa och ge respons på varandras texter och då är det en bra idé att ha ett litet synopsis så folk kan sätta sig in i vad det är andra jobbar med. Det är helt vansinnigt svårt, tycker jag. Så pass att jag lite har tappat lusten, men jag ska verkligen anstränga mig att få ihop något trots det (när jag bara kan sluta skriva på min novell….)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.