Utvecklingsfaser

Apropå det här med skrivandets upp och ner som jag skrev om häromdagen – då i termer av kreativitetens cykel: aktiv, passiv, aktiv, passiv och så vidare. Det finns ju andra faser också, tänker jag. En sak som jag funderat mycket på under åren är kreativitetens utvecklingsfaser. Främst i relation till måleriet egentligen, men jag börjar inse att det är precis samma sak med skrivandet, och jag skulle gissa de flesta kreativa processer.

Nu för tiden är det ju allmänt känt att barn (och för den delen vuxna också) inte utvecklas lite i taget i en jämn kurva över livet, utan att de istället utvecklas i stora hopp eller kliv – såkallade utvecklingsfaser. Det innebär i praktiken att ens utveckling över livet inte alls är något som liknar böljande gröna kullar i ett brittiskt landskap med en underbar sommarhimmel över, utan snarare en slags helvetestrappa med trappsteg minst lika stora som man själv är lång och en liten ackompanjerande orkester med småjävlar.

Det är mest uppenbart hos barn, som periodvis kan bli otroligt besvärliga – till den grad att man kan undra vilken typ av troll/monster/alien som har kidnappat ens riktiga barn och satt dit sig själv istället. De gråter och skriker helt utan anledning (kan det tyckas), saker som förut var enkelt är nu obeskrivligt svårt, för att inte säga helt omöjligt, vardagen som flöt på i en lagom lunk förvandlas istället till en galen, snarast apokalyptisk tillvaro (att som förälder känna till det här med utvecklingsfaserna är åtminstone för min del en stor anledning till att jag står ut med mitt föräldraskap så bra som jag ändå gör – även om en annan stor anledning förstås är att jag har fullkomligt fantastiska barn). Och det är precis som det ska vara. För det är så här barn (och för den delen vuxna) lär sig: Vardagen lunkar på i sin vanliga, slätstrukna smidighet, men så plötsligt är hjärnan mogen att lära sig något helt nytt, och då blir det kaos. Allting vänds upp och ner, gammalt och nytt, känt och okänt, lätt och svårt blandas hej vilt och alla nya intryck som man inte riktigt förstår än gör att världen liksom gungar under ens fötter. Det är skrämmande, asjobbigt – helt enkelt fruktansvärt, men till stor del på en omedveten och oformulerad nivå. Och sedan efter en period av ångest, när det nya fallit på plats och helt internaliserats, så lugnar allt ner sig. Man kommer ut på andra sidan tunneln och ser ljuset, och man ser också allt runt om kring sig i ett nytt ljus. Man har klivit upp ett steg på utvecklingstrappan. Den lilla orkestern av småjävlar spelar fanfarer.

Min poäng är förstås att det är likadant med skrivandet (och annan kreativ verksamhet). Man utvecklas i faser. Jag tror att det är det som händer ibland när man skrivit och skrivit och skrivit och skrivit och känner att hur mycket man än jobbar så blir ingenting så mycket bättre som det borde bli, och i värsta fall känns det som att allt man gör bara blir skräp. Det är då man har gått in i sitt nya trappsteg och inte kommer upp för att det är i vägen. Till slut blir man så förbannad eller trött eller ledsen att man bara lägger ner allting ett tag. Och sedan när man börjar igen efter en periods vila – det kan vara månader eller år – så är det som att man helt utan att man ens märkte det har kommit upp på nästa platå, och så faller saker på plats. Man ser plötsligt vad man gjorde för fel förut, saker som kändes helt oöverstigligt svåra att klara av är plötsligt lätta, eller åtminstone genomförbara. Man har en allmän känsla av att – som det heter på nutidsspråk – ha levlat. Och jag tror att det är exakt det man har gjort.

 

Känner ni igen det här?

6 reaktioner på ”Utvecklingsfaser

  1. Jo det går väl att känna igen sig. Tror i och för sig också att det händer något varje dag, att man inte är stillastående från en dag till en annan, utan att snarast förändras varje dag. Att det hela tiden krävs att man liksom undersöker sin förmåga både i livet och i kreativiteten. Och ja, däremellan märker man det tydligt i faser.

  2. Jag håller verkligen med dig. Man lär sig ju hela tiden, och det är otroligt viktigt att se varje dag som en möjlighet till lärande och utveckling, både i livet och i kreativiteten som du så fint uttrycker det 🙂

  3. Japp, känner igen massor. Tror det är där jag är nu, eller iaf hoppas jag det hehe. Alternativ B skulle vara att jag bara har insett mina begränsningar och lagt av men det vill jag inte riktigt tro på själv.

    1. Jag skulle nog säga att alternativ B inte är något alternativ 🙂 Men på sätt och vis handlar det kanske lite om att se sina begränsningar. Jag brukar tänka att det helt enkelt handlar om att se vad man inte klarar av att göra JUST NU. För just mitt i det där svarta hålet som man är i så går det faktiskt inte att göra något. Ibland kan det handla om att man har kört slut på sin energi (mer som de kreativa faserna jag skrev om i Skrivandets upp och ner) och behöver en periods vila. Men när det handlar om att man gått in i en vägg som inte har med energi att göra, utan faktiskt med skrivande och kanske snarare kunskap eller förmåga eller vad man ska säga, då behöver man snarare annan input. Så tänker i alla fall jag, och det är så jag åtgärdar mina egna sådana svackor. Genom att läsa böcker om skrivande, gå en kurs, prata med skrivande vänner, skriva andra sorters texter än de jag är van att skriva, skaffa mig nya verktyg. För även om man har många verktyg och alla är bra, så kan det vara som att det man behöver är ett nytt verktyg, som kan tillföra ens text något nytt. Och när man väl har gjort det – det är då det händer: Level up!

  4. Absolut, det är just där jag befinner mig just nu, framför det där jobbiga trappsteget jag inte fixar just nu. En liten paus krävs. Känner så väl igen den här fasen som också beror på stor arbetsbelastning. För många tankar som samsas om samma utrymme . Något nytt behövs 🙂 men efteråt växer man.

    1. Trist att du har en sådan svacka. Men som sagt, det är nog egentligen väldigt naturligt. Det bästa är vila och ge sig själv lite ny inspiration. Även när man inte tror att det händer något, så gör det i alla fall det, och sedan kommer man ut på andra sidan, lite klokare, lite mer kompetent 😉

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.