Skissar synopsis istället

Eftersom jag hade svårt att komma igång med manuset igen efter mitt lilla skrivuppehåll, gör jag nu något annat. Nämligen: skissar på ett synopsis till det manus som tidsmässigt utspelar sig innan det jag nu skriver på. Flera bikaraktärer i det nuvarande manuset har egna perspektiv där, så att börja med det är ett sätt att lära känna alla bättre, plus att jag reder ut en hel del saker som jag trots allt behöver veta nu. Vad var det som hände då, egentligen, och så.

Jag har länge planerat (eller kanske snarare haft en förhoppning om) att kunna skriva ett råmanus till det här andra manuset under NaNoWriMo i år. Man vet ju aldrig vad livet tillåter, men jag tänker absolut försöka. Och jag har kommit fram till att jag är en person som skriver extremt mycket bättre om jag har ett synopsis och en tydlig plan, så jag har tänkt att jag ska försöka jobba fram ett synopsis under sommaren och början av hösten. Hade inte alls tänkt börja nu egentligen, men jag är en anhängare av magkänsla, och min magkänsla säger mig att det bästa jag kan göra just nu är att skriva synopsis. Så fort min magkänsla säger mig att det bästa jag kan göra är att fortsätta på mitt vanliga manus igen, kommer jag göra det, men inte förrän då.

Så kan det gå.

7 reaktioner på ”Skissar synopsis istället

 1. Att låta sig styras av magkänslan låter som en bra idé. Sedan, när vi har böcker utgivna, kan det bli svårare, då är det förmodligen andra saker som deadlines etc som styr.
  Så passa på medan du är fri 🙂
  Vilken av böckerna är tänkt att komma ut först?

 2. Ja, jag kan verkligen få lite ångest av att tänka på det där, att vara tvungen att skriva en hel bok på typ ett år känns ju som rena rama omöjligheten. Jag menar, hur gör folk? Jag har hållit på i typ sex år och är inte direkt färdig än.

  Den jag skriver på nu är tänkt att komma ut först. Jag vet att det är är en lite konstig ordning, men jag är helt säker på att det är det bästa sättet att presentera min historia. Jag oroar mig lite för att ett förlag ska ha åsikter om den saken, men jag kan inte tänka annorlunda än så länge. Det är så här den ska berättas, det känns också i hela magkänslan 🙂

 3. Bra tänkt tycker jag. Om det är något man ska göra så är det väl att anpassa sina metoder enligt vad som passar en bäst och är det synopsis som är grejen så är det klokt att göra upp en körplan.

  Jag ska faktiskt också ta itu med synopsis, fast från andra hållet, ett efteråt synopsis helt enkelt, över min trilogi. Men känner mig himla oivrig med det så gör en mängd andra saker i stället…

  1. Hehe, ja, jag har förstått att synopsis inte riktigt är din grej 😉 Och att skriva synopsis i efterhand så där är ju inte särskilt kreativt, mest som en skoluppgift, tycker jag. Hoppas att du får till det i alla fall! Vem är det som har beställt ett synopsis – jag menar alltså, vad ska du ha det till?

  1. Ja, jag försöker i alla fall. Igår hade jag absolut noll lust och min magkänsla sade mig att det inte var någon idé att ens försöka, och då läste jag så mycket jag kunde istället. Det kändes också helt rätt 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.