Oväntad releasfest

Idag blev jag helt oförhappandes bjuden på releasfest i Hallonbergen, hos en engelsk- och historielärare som skriver fantasy under pseudonym. Mycket trevligt mingel bland kreativa människor och jag kom hem med första boken i en serie som spänner över flera årtusenden och som delvis behandlar myten om Merlin om jag har förstått rätt: Protecting Cheesyfee av Rhuddem Gwelin. Ska bli spännande!

Jag funderade en del på det där med sociala konventioner i form av presenter vid sådana här tillfällen. Eftersom jag var medbjuden mest som sällskap och inte var personligen bekant med författaren kände jag mig inte tvungen att ta med en present, utan tänkte att jag medför ett visst socialt kapital i form av bloggare och aspirerande författare, och det viktigaste är att jag köper en bok. Det kändes som helt rätt beslut och jag känner mig fortfarande nöjd med det, men jag kan ändå inte sluta fundera på det eftersom det här med sociala konventioner inte kommer så naturligt för mig. Vad tycker ni, är det okej att komma tomhänt, så länge man går med en bok? Och en annan sak: ni som haft releasefester, vilken är det bästa present ni fått i det sammanhanget? Och ni som gått på releasefester, vad är det bästa ni gett bort?

(Och tack, Annika, för att du bjöd med mig! Det var härlig omväxling i mitt läsande och skrivande liv.)

I kommentarerna hänvisar Katarina till ett blogginlägg av Simona Ahrnstedt som behandlar detta delikata ämne med kutym kring releaser. Sammanfattningsvis lyder det ungefär så här: Du måste ingenting. Men läs gärna hela här.

16 reaktioner på ”Oväntad releasfest

 1. Så roligt det låter! Och vilka bra frågor. Jag hoppas på många kloka svar här bland kommentarerna, för jag undrar också. Jag tänker att det beror på omständigheterna litegrann, till exempel hur väl man känner författaren, vilken typ av fest det är, och hur ofta författaren ger ut böcker.

  Jag har bara varit på två releasefester. Min första var ju Fridas realesefest när du och jag gick tillsammans (och köpte blommor). Den andra var Martina Montelius releasfest för ”Oscar Levertins vänner”. Då pysslade jag och min vän N ihop ett grattiskort (men utan blommor), samt köpte varsin bok. Det kändes rätt i det sammanhanget, eftersom jag aldrig ens träffat Martina tidigare, och fortfarande inte riktigt fattat varför jag blev inbjuden.

  Egentligen tänker jag som du, att det viktigaste måste ju vara att komma, vara så trevlig man kan och sedan köpa en bok. Om jag skulle ha en releasefest tror jag att jag skulle värdera följande, i någon slags prioritetsordning. 1) Att folk kom. 2) Att folk verkar ha trevligt. 3) Att många köpte en bok. Först därefter, möjligen, presenter. Det skulle nog kännas konstigt att ha releasefest och inte få några presenter alls. Däremot skulle det för mig vara helt oviktigt om alla har med sig någonting eller inte.

  Ungefär så resonerar jag.
  /Liv

  1. Vilken bra present att pyssla ett kort själv! Personliga saker är väldigt fint att få. Jag håller helt med om din prioriteringsordning. Och jag skulle också säga som du att det inte alls är viktigt att alla tar med sig något, men att det skulle kännas konstigt om ingen gjorde det. Jag tänker helt enkelt så som jag gjorde i torsdags när fick min oväntade inbjudan: att desto mindre man känner författaren i fråga, desto mer okej är det att göra lite som man vill.

 2. Aah, va? Ska man ha med sig present? Har aldrig varit på någon bokrelease, men var på ett skivsläpp i våras. När jag läser det här undrar jag om jag var världens dåligaste, för jag kom någon minut för sent till konserten, köpte ingen skiva (han hade inte så många för de hade inte hunnit från tryckeriet) och hade ingen present. Efter en del hängande vid scen efteråt lyckades jag i alla fall säga en kort mening om hur bra spelningen varit innan huvudpersonen ifråga skyndade iväg till annat folk. Men jag kände mig inte dålig, jag hade ju i alla fall kommit, pajjat hörseln för resten av kvällen samt visat mitt stöd.

  Nu ska jag själv ha release för en skiva om någon vecka, och jag har huvudet fullt av att få skivorna klara, hur scenen ska fixas för att så många som möjligt ska få plats, undringar om det ens kommer någon, kanske hinna öva lite på låtarna också, hur exakt ska jag göra med den lättare förtäringen och välkomsdrinken… Inte en tanke på att någon skulle komma med presenter! Jag vill fira att jag kommit i mål med skivan (samt göra lite reklam för mig själv och sälja några skivor) men jag vill inte att folk ska känna att de borde ha något med sig.

  Men det kanske är så man brukar göra vid releaser. Hmm…

  1. Oj, vad kul att du ska släppa en skiva, Mia! Jag antar att man kan få köpa den per post, eller? MYCKET nyfiken 🙂

   Jag har aldrig varit på ett skivsläpp, så jag kan ju inte säga alls säkert hur man gör det, men jag kan tänka mig att det är ganska likt en bokrelease, liksom en bokrelease är lik en teaterföreställning eller en examensfest eller annan stor fest. Och då brukar man ofta ha med sig presenter – ganska ofta blommor eller något litet symboliskt, en flaska vin, lyxig choklad eller liknande. Som värdinna för en fest kan man ju dock offentligt säga att man inte vill ha presenter – om det verkligen känns obekvämt. Eller till exempel säga att man gärna vill att folk sätter in några kronor till en hjälporganisation (som värdinnan i torsdags faktiskt gjort). Annars så tror jag att folk ofta tar med sig något för att det förväntas.

   Lycka till med släppet!

 3. Åh vilket värdefullt inlägg. Jag är så novis man kan bli och börjar känna ångest inför min egen releasefest.
  Jag har faktiskt varit på en releasefest för någon vecka sedan. Jag fick en inbjudan till AC Collins releasefest för sin bok ”Mamma kom aldrig hem”. Jag känner henne inte. Jag visste inte ens vem hon var. Men genom de suveräna sociala medier jag är med i så fick jag en inbjudan. Och gissa om jag ville gå. Jag visste inte att det förväntades en present.
  Men jag kände mig nästan som en tjuv. När jag kom dit frågade någon hur jag kände AC. Jag skämdes.
  Jag hade ingen present och inga blommor men jag köpte boken och lyckönskade AC. Nu ligger boken fortfarande oöppnad men jag tänker läsa och skriva något om den på min blogg.
  Jag håller med Liv. Det är väl klart att författaren vill att det kommer många. Det vill i alla fall jag. Sen behöver man väl inte några presenter. Det viktigaste är att de kommer. Och kul om de också vill köpa min bok.

  1. Å, visst är det en jobbig känsla det där när man inte vet riktigt vad som förväntas av en 🙁 Det är just därför jag tycker om att diskutera vad det faktiskt är som förväntas av en, så att man vet lite, och kan ta ställning lite bättre till hur man vill göra. För jag tycker ändå att alla val är helt okej, men det är skönt om det är något man tänkt igenom och faktiskt kan stå för själv.

   Jag tänker att har man har en blogg där man faktiskt tänker skriva något om boken som släpps, så är väl det den absolut bästa presenten som är möjlig att få på en bokrelease. Alltså behöver man verkligen inte inte alls skämmas om man inte har med sig en present! (men det är alltså bara min personliga åsikt)

 4. Jag tänker att presenter kanske uppskattas mer om man har en nära relation. Har varit på två releaser – köpte chokladpraliner till den ena författaren och en bok med bilder på olika typer av bokhyllor till de andra. Jag hade nog inte vågat komma tomhänt…

  Och nu låter jag kanske ego, men hade jag själv haft release hade jag gärna velat haft lyxpraliner, signerade böcker av andra författare som dyker upp, attiraljer som anspelar på skrivande/böcker t ex extra fin skrivbok, öronhänge i form av böcker, t-shorts med roliga citat eller liknande. Inte för mycket blommor. Älskar blommor…men det blir så opraktiskt.

  1. Jag tror nog också att presenter uppskattas mer i de närmare relationerna. Och det viktigaste är väl att man känner sig bekväm när det kommer till presenterna. Känns det bekvämt att komma utan present och svårt att få till det på något sätt, är det helt okej, är det obekvämt att komma utan, finns ju ingen anledning att låta bli. Så tänker jag.

   Och jag tycker inte att du låter ego! En bokrelease är väl verkligen ett tillfälle när man ska få njuta och lyxa till det. Och just bok- och skrivrelaterade presenter är väl kanske det allra roligaste att få (förstås egentligen alltid, men särskilt på en egen release). Att få signerade böcker av andra författare som kommer måste ju vara jättekul! Det önskar jag mig när det någon gång blir min tur 😉 Sedan älskar jag förstås blommor (verkligen ÄLSKAR), och jag kan aldrig tänka mig att blommor kan bli för mycket. Däremot kan jag nog tänka att på en allra första bokrelease så kan det vara mysigt att få presenter som varar. Jag menar, det liknar ju ganska mycket en examensfest (tycker jag, fast förstås ännu viktigare), många års ansträngningar har äntligen burit frukt och ganska många människor kan ta examen, men inte så många kan skriva en bok och få den publicerad.

 5. Simona Ahrnstedt skrev ett inlägg med en releaseguide tidigare i år om jag inte minns fel. Det var mycket bra. Basically: man måste ingenting. Sedan beror det kanske även på hur väl man känner författaren såklart.

 6. Skulle instämma med Katarina här ovan, att man måste ingenting. Varken present eller nåt annat. Inte ens köpa boken måste man. Det kan ju också betraktas som ett tillfälle där man helt enkelt går och lyssnar på en författare. Och varje gång man går och lyssnar på författare har man inte med sig någon present. Så om det är nån som är nära, ja då kan man förstås hämta nåt.

  Jag säga att som författare på releasefesten, så är det naturligtvis kul om man får nån present, men det viktigaste är att folk kommer och lyssnar och sen kan de bestämma om de vill köpa boken och rentav få en liten dedikation i den.

  1. Den här inställningen att man inte måste någonting känns väldigt befriande, måste jag säga 😉 Sedan har jag också börjat tänka att man kanske måste skilja på en releasefest för den allra första boken som någon skriver, och resten av alla böcker. Den första är ju verkligen en helt annan sak, det är då man verkligen vill fira med en riktigt FEST, att man äntligen, äntligen, äntligen lyckats skriva färdigt sin bok. När man sedan gör det en gång till och ännu fler gånger, kanske det inte känns riktigt lika stort. Även om det måste vara stort vid varje bok, så är det ändå en skillnad.

 7. Du som är så kreativ kanske kan komma på något som förknippas med dig. Göra en liten akvarell med ditt namn på, typ som en tavla. Jag känner en tjej som gjorde visitkort i akvarell. Man kan ju inte direkt gödsla med dem utan ge dem till speciella personer eller speciella tillfällen.

  1. Oj, vad fint med visitkort i akvarell! Bara som sagt, inget man kan massproducera. Men jag tror inte att jag skulle vilja ge bort en hel tavla med mitt namn på, känns lite självupptaget 😉

 8. Hej Linda! Vad kul att du var på releasefesten! Undrar vilken du var och vilken av mina Annikor hade tipsat dig. Kul att du köpte boken. Mycket nöje!
  Angående din fråga om presenter – jag hade inte väntat mig något som helst av de som kom. Var helt överraskad av blommorna en del hade med sig. Tror inte alls att man ’ska’ ha med sig något. De flesta är säkert som jag, bara så glad att folk kommer 🙂
  Tack så mycket för att du kom, som sagt, och för att du skrev här.
  Best wishes from
  Rhuddem

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.