Skrivandets ABC – Adjektiv

Adjektiv är en ordklass som talar om hur något uppfattas, tillexempel himlastormande, liten eller grön.

När vi beskriver saker använder vi spontant adjektiv (efter som det är vad adjektiven är till för), men en text blir lätt överlastad med för mycket adjektiv, den blir platt och tråkig och kan kännas lite barnslig. Därför är det bra att fundera över sin användning av adjektiv, och inte strössla med dem alltför lättvindigt.

 

Skrivövning:

Bestäm dig för något du vill beskriva (en plats, en karaktär, en händelse), och gör det så fullödigt och blomstrigt som du bara kan – smacka på med hur mycket adjektiv som helst om du vill. Skriv sedan om samma text men ta bort alla adjektiv och formulera om beskrivningen – och se hur stor skillnad det gör. En väldigt nyttig och ROLIG övning som kan vara en god hjälp i att gestalta på ett fräscht och personligt sätt, och som kan hjälpa till när man vill hitta fram till sitt eget språk.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.