Julklappstips: Böcker med julstämning!

Den bästa julklappen är alltid en riktigt bra bok, och allra bäst är en bok som på något sätt förhöjer julstämningen. Därför tänker jag tipsa om några av mina favoriter på den fronten:

För små barn: Belle och Boo och den bästa julen av Mandy Sutcliffe

Belle och hennes kanin Boo förbereder inför julen och funderar över vad det är som julen egentligen handlar om. De kommer fram till att det viktigaste inte är julklappar utan att alla har det bra, och ordnar därför en alldeles egen jul åt sina vänner ute i trädgården. Det är en fin historia, men det bästa är ändå de underbara bilderna. Vilken jul-nostalgi!

 

För bokslukaråldern: En ring av järn av Susan Cooper

En bok som fullkomligen tog mig med storm när jag läste den som elvaåring en jul i de småländska skogarna. Elvaåriga Will Stanton önskar sig mer än något annat snö till jul, och det är också vad han får: en djup, allt övertäckande snö som visar sig ha en magisk grund snarare än meterologisk. Han dras in i en urgammal kamp mellan Ljuset och Mörkret, och på väldigt kort tid blir han mycket klokare än sina världsliga elva år. Den här boken har den absolut perfekta blandningen av äventyr, magi, och en brittisk jul på landet. Det är första delen i en serie som är mycket läsvärd rakt igenom, och den har även filmatiserats men jag kan inte rekommendera filmen eftersom jag inte har sett den och förmodar att den är mycket, mycket sämre än boken. Läs den istället! Och ge den i julklapp till någon du tycker om!

 

För alla åldrar: En julsaga av Charles Dickens

En riktig gammal klassiker från 1843 som fortfarande är en glädje att läsa. Historien fick ett fantastiskt mottagande när den gavs ut första gången och har faktiskt spelat en avgörande roll för hur vi firar jul; både vad gäller detaljer som julgran och julsånger, och vad gäller de större sakerna som betoningen på kärlek, omtanke och givmildhet. Många som läste den blev så tagna av den att de omedelbart ville efterlikna Scrooge i hans stora givmildhet. I Boston 1867 var det en Mr Fairbanks som efter att han varit på en högläsning av sagan, stängde sin fabrik på juldagen och skickade alla sina anställda en kalkon. Ni känner förmodligen till handlingen i En julsaga; den gamle snålvargen Ebenezer Scrooge som tycker att julen är humbug och som lever ett strängt och kärlekslöst liv genomgår en svindlande personlighetsförändring efter att han fått besök av julens tre andar, och blir en godhjärtad och fryntlig man, faktiskt nästan ett julens skyddshelgon. Den finns i många utgåvor med fantastiska illustrationer, men det här är min personliga favorit:

 

För alla åldrar: Letters from Father Christmas av JRR Tolkien

En ljuvlig bok vars like förmodligen inte finns någonstans. Det här är en sammanställning av de brev och målningar som Tolkiens fyra barn fick varje jul under åren 1920 till 1943, från ingen annan än jultomten själv. De är skrivna med darrig handstil och berättar om jultomtens och hans assistent Polarbjörnens äventyr, ibland bara med några korta rader, ibland med en hel liten novell. I den här upplagan från 2004 finns bilder av de ursprungliga breven med, tillsammans med Tolkiens egna teckningar och målningar, och det är helt underbar läsning. Den enda översättning till svenska som finns är från 1976 och kan tyvärr bara köpas begagnad, men den som inte har något emot att läsa på engelska kan jag varmt rekommendera den här boken. Det är ett stycke ren faderskärlek, och det är riktigt mysig (och bitvis till och med spännande) läsning.

 

4 reaktioner på ”Julklappstips: Böcker med julstämning!

    1. Vad härligt att du känner så! Ja, julen är verkligen den tiden när jag bara vill drömma mig bort, och helst till juliga saker… 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.