Bloggen – ett halvår

För ungefär ett halvår sedan, på midsommarafton 2014 startade jag min blogg. Som den teknikfientliga och lite lagom nätsocialfobiska person jag är kände jag mig inte alls bekväm med tanken, så det var ett beslut som mognade länge innan jag kom till skott. Fatta vad läskigt. Det oåterkalleliga i det hela, de i princip oändliga möjligheterna för offentlig förnedring och för tekniska misslyckanden. Om det inte vore för min skrivarvän Liv och hennes fantastiska blogg Lugn. Det ordnar sig, och om det inte vore för Manuskt och det inspirerande inlägget hon skrev på Debutantbloggen om att börja blogga (läs det här), så hade jag nog aldrig tagit steget. Ett stort och evigt tack till er båda!

För jag är sååå glad att jag gjorde det. Det har varit obeskrivligt roligt. Faktiskt fullkomligt uppslukande och inte alltid helt bra för mitt manusskrivande (det är mycket lättare och roligare att fila på ett blogginlägg än att komma vidare med en bit svår text i manuset). Men på det stora hela tror jag att bloggen främjar allt mitt skrivande. Jag lever och andas skrivande och skrivnätverkande varje dag på ett sätt som jag aldrig någonsin gjort förut. Jag tänkte när jag började att om det inte funkar kan jag ju bara sluta. Men nu måste jag erkänna att jag snarare tänker: jag kommer aldrig kunna sluta.

Jag hade ett någorlunda tydligt mål med mitt skrivande när jag började blogga, men jag hade ingen tydlig ambition med bloggen i sig. Jag visste att jag ville uppdatera ungefär en eller två gånger per vecka, och det har jag nog gjort bortsett från ett lite längre uppehåll för barnafödande. Jag visste att jag ville vara anonym, jag ville skriva om mitt skrivande och om det som är lite mer personligt ibland, jag ville hålla nere teknikaliteterna (alltså, allt som inte innebär ren textproduktion) så mycket som möjligt, och jag ville vara någorlunda välformulerad och genomtänkt. I relation till den ganska allmänt hållna ambitionen tycker jag nog att jag har lyckats. Så här inför det nya året frågar jag mig hur jag vill fortsätta. Tänker lite så här:

 • Jag vill uppdatera oftare. Helst kanske varannan dag, men åtminstone var tredje. I absolut allra bästa fall varje dag, men hallå, jag måste vara lite realistisk.
 • Jag vill bli bättre på det tekniska. Och jag har redan börjat! Mitt högra sidofält ekar minsann inte så tomt längre, jag har fått till ett etikettmoln, senaste inlägg, kategorier och senaste kommentarer. Bara de som verkligen känner mig kan förstå vilken ansträngning som krävs av mig för att jag ska göra sådant. Men som med så mycket liknande saker var det lättare än jag trodde, så jag hoppas att det bara var det första i en längre rad av förbättringar.
 • Jag vill bli lite seriösare när det gäller skrivande om skrivandet. Så jag tänker mig lite fler inlägg om skrivande i allmänhet, lite mer personliga skrivtips och reflektioner och kanske till och med lite tips på skrivböcker – i takt med att jag läser dem. Jag planerar också att dela med mig av lite lästips, mest för skojs skull.
 • Jag har funderingar på att regelbundet erbjuda mig som testläsare av text åt andra bloggare, om det finns intresse. Jag gjorde det för ett par veckor sedan och insåg (återigen) att det är något av det absolut roligaste jag vet – alla kategorier. Det går att läsa inlägget jag skrev om det här.

Hur tänker ni med era bloggar? Har ni tydliga mål och ambitioner med bloggen i sig eller är det helt enkelt en självklar förlängning av ert andra skrivande? Har ni några planer för 2015, eller fortsätter ni som ni gjort under det här året?

10 reaktioner på ”Bloggen – ett halvår

 1. Grattis på blogg-födelsedagen! 🙂 Visst är det härligt att blogga om sitt skrivande? Jag började i samband med att jag bestämde mig för att damma av min gamla skrivardröm för 2,5 år sedan och det har gett så mycket! Jag har fått pepp, tips och råd, skapat kontakter som jag sedan träffad live på tex. Bokmässan och jag har fått hjälp av helt fantastiska testläsare! 😛 Mitt mål med bloggen inför nästa år är främst att börja förbereda mig för utgivning, jag har nämligen bestämt mig för att mitt manus framtid spikas under nästa år – oavsett om det blir genom förlag eller egenutgivning. Jag tycker absolut att du ska fortsätta testläsa om du tycker det är kul för du är riktigt duktig på det och det kanske tom kan ligga en framtida sidokarriär där för dig om du skulle vilja!

  1. Ja, det är verkligen superkul med bloggandet. Spännande med ditt manus! Antar att du alltså överväger att ge ut det själv om det inte funkar med något förlag? Men jag håller tummarna för att någon ska nappa!

   Tack för berömmet 🙂 Jo, jag har ju ärligt talat lite lektörsdrömmar också, vid sidan av författardrömmarna, så jag tänker att testläsning här på bloggen kan vara som ett första steg åt det hållet. Har försökt ta reda på hur lektörer egentligen lär sig sitt jobb, men det verkar mest handla om att gå någon liten skrivarkurs och sedan marknadsföra sig ordentligt. Och det tycker jag att jag borde kunna klara om jag bestämmer mig för att göra det!

 2. Grattis på halvårsdagen! Det ska bli spännande att se hur du utvecklar den, men jag måste säga att jag tycker mycket om din blogg som den är redan nu. Min blogg har ungefär en månad kvar till sin halvårsdag. Jag kommer att göra ändringar men jag vet inte riktigt hur ännu.
  Är du med i gruppen Författare på facebook? Där pratar man bland annat en del om att vara lektör och testläsare och liknande frågor.
  Gott nytt år, vi hörs på andra sidan 🙂

  1. Vad roligt att du gillar min blogg 🙂 Och det är kul att vi började nästan samtidigt. Det ska bli spännande att se vad du hittar på framöver. Måste man inte ”vara” författare för att vara med i den gruppen? Annars låter det ju väldigt intressant.
   Gott nytt till dig också!

   1. Det räcker med att du är en wannabe. Jag tror de kollar upp ditt facebookkonto och står det där något om att du skriver och strävar efter att bli författare så räcker det. På min FB hänvisar jag till min blogg och ja, det räckte. 🙂

 3. Precis som du var jag orolig för vilka otrevliga attacker jag skulle utstå om jag startade en blogg men oj vad den tanken kom på skam. Jag valde ändå att använda mitt namn från början i reklamsyfte, att bygga mitt varumärke för att visa förlagen att jag gjorde vad jag kunde för att göra mig och mitt skrivande synligt. Recensionerna jag började med under 2014 ökade besöksstatistiken dramatiskt och det är något jag kommer att fortsätta med även nästa år.
  Gott nytt skriv- och blogg år!

  1. Jag tänker ju också ganska mycket att jag bygger mitt varumärke här. Men jag kommer nog inte att kasta av mig anonymiteten förrän hela familjen har bytt efternamn 🙂 Vi har nämligen planer på att alla heta samma sak (vilket vi inte gör just nu), och det känns inte så smart att först ha ett efternamn här och sedan byta. Så vi får se när det blir.

   Det låter otroligt bra det där med att recensionerna ökar besöksstatistiken. Jag är inget vidare på att skriva recensioner (alltså, jag har aldrig gjort det…) så jag tänker att det blir som en liten mini-övning med mina lästips som kommer i januari. Men jag har också funderat mycket fram och tillbaka på om jag skulle kunna göra det här på bloggen eller inte (alltså recensera) – av andra orsaker. Det känns helt enkelt svårt att recensera debutanter (och även andra) eftersom jag är en extremt kritisk och svårtillfredsställd läsare (på många sätt) och jag kan helt enkelt inte med att skriva att något är bra om det inte är det. Det är ju en sak med testläsning och respons på manus, då är själva syftet att kritisera konstruktivt och visa på möjliga lösningar och uppmuntra fortsatt skrivande – det är inga problem för mig. Men när man bedömer en ”färdig produkt” så blir det ju mycket, mycket svårare. Då måste jag tycka helt ärligt, och när jag gör det är det inte alltid jag är så positiv som jag skulle önska.

   Jag har verkligen undrat hur du tänker runt det här, för jag kan som sagt verkligen se poängen i att recensera i marknadsföringssyfte. Men hur klarar du av det? Gillar du verkligen allt du läser? Hur gör du när då får en riktigt dålig bok i handen? Och ursäkta att jag kastar på dig alla frågor så här i ett svar på din kommentar. Men jag är väldigt nyfiken.

   Gott nytt skriv- och blogg år till dig med!

   /Linda

   1. Det har hänt att förläggare gett mig dåligt skrivna noveller/böcker och då har jag mailat förläggaren och punktat upp vad jag inte gillat. Det har bara mottagits positivt och jag skulle aldrig i mitt liv lägga ut en negativ recension av en bok/novell skriven av en debutant eller mindre erkänd författare. Jag vill inte hänga ut någon offentligt även om kritiken är saklig och berättigad. Bättre då att förläggaren framför den så författaren får en chans att bättra sig till nästa gång utan att behöva känna sig offentligt förorättad. Det är bara att gå till sig själv, jag skulle dö av skam om någon hittade massor av skrivtekniska fel. Om berättelsen i sig inte tilltalar mig skriver jag heller ingen recension men om det finns bitar av berättelsen som är mindre bra men resten okej så skriver jag om det men på ett sakligt och respektfullt sätt. Kul att du frågade 🙂

 4. Grattis till första halvåret med blogg! Jag är stolt över att ha varit med på ett litet hörn som katalysator 🙂 Gott nytt år, och gott nytt halvår!

  1. Tack så mycket! Jag är som du förstår väldigt glad över att du gjorde det där inlägget på Debutantbloggen 🙂 Det ensamt hade ju inte kunnat få mig att starta en blogg, men när jag nu gick och liksom halvt undermedvetet önskade att jag skulle våga, så var det precis vad jag behövde. Gott nytt till dig också!
   /Linda

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.