Min egen verktygslåda

Vad ska jag göra nu när jag inte har mitt manus att skriva på? Bita på naglarna? Rulla tummarna? Ja, kanske lite både och. Men jag ska också göra något som jag längtat väldigt länge efter att få göra men inte riktigt tagit mig tid till, nämligen: förkovra mig 🙂

Jag ska doppa ner mig själv i den stora grytan som är skrivandets konst, med alla dess regler, tips och tricks och se vad jag kan fiska upp och lägga på min tallrik. För att förtydliga: jag ska läsa, leta, fundera och formulera. Vad som verkar vettigt. Vad som fungerar för mig. Och jag ska lägga mina små fynd och alster här på bloggen, i det kontinuerliga flödet till att börja med, men så småningom på en egen sida i huvudmenyn som jag originellt nog planerar att döpa till ”Skrivtips” 😉

Jag tänker helt enkelt börja jobba på min egen personliga lilla verktygslåda.

 

12 reaktioner på ”Min egen verktygslåda

 1. Kul att du tycker det. Och jag håller tummarna för att du ska få lite mer sömn och lite mer ork till diskussion och till annat 🙂

  1. Tack!

   Och så måste jag tipsa om Wonderbook (Jeff Vandermeer) om du inte redan har koll på den. Vackraste skrivboken jag vet och med många bra råd och tankar.

   1. Önskade mig den i julklapp men det bidde inget, så jag får väl köpa den själv. Har varit väldigt sugen på att pröva den!

 2. Håller med föregående kommentarer. Spännande att läsa om din verktygslåda. Jag kastar mig över alla råd och tips och även om jag läst den förut, och praktiserar en del av dem själv, så är det bra att få det belyst från någon annan. Jag lär mig hela tiden.

  1. Jo, precis så är det. Många skrivtips och råd är så generella också, det är liksom mycket mer intressant om man får höra hur någon gör i praktiken, och lite mer tankar runt omkring att hänga upp saker på. Vi får väl se vad jag lyckas åstadkomma, men hur som helst är det precis som du säger. Bara att läsa samma sak flera gånger med en pytteliten vinkling gör att man lär sig något nytt – och det behöver man ju alltid göra!

 3. Vill du läsa böcker om skrivande rekommenderar jag varmt Elisabet Norins ”Tre enkla regler – finns inte”, Stephen Kings ”Att skriva”, Elisabeth George ”Skriv på!”. Tycker det är extra kul att jämför Stephen King och Elisabeth George som har helt olika syn på hur man planerar ett manus.

  Själv älskar jag också Bodil Malmstens ”Så gör jag”, men den får man ta med en nya salt eftersom hon gör upp massa regler som hon sedan bryter emot. Jag älskar det, men jag vet att andra tycker det blir rörigt.

  1. Haha, vad roligt! Bortsett från Elisabet Norins bok nämner du de enda tre böcker om skrivande som jag faktiskt har läst 🙂 Och precis, just att Stephen King och Elisabeth George har så olika syn på skrivandet gör det väldigt roligt att läsa dem så att säga ”bredvid varandra”. Ska definitivt kolla in ”Tre enkla regler – finns inte!”.

   Bodil Malmstens bok känner jag en viss hatkärlek för. Jag älskar den bitvis och tycker att den är sjukt dryg bitvis. Det är något med den där extrema självgodheten blandat med ångest som jag har lite svårt för. Men den innehåller verkligen underbara små pärlor 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.