Till frukost läser jag författarbiografier

Jag gillar att läsa när jag äter frukost (och alla andra tider på dygnet också, ärligt talat). När jag har möjlighet försöker jag unna mig en riktig läsfrukost, och jag har sedan någon gång i våras bestämt mig för att jag till frukost bara läser författarbiografier. Det finns flera anledningar till att jag gjort det bestämda valet.

Dels hindrar det mig (för det mesta) från att sugas in i en berättelse som jag bara inte kan släppa och som därför kraschar hela min dagsplanering. Dels hindrar det mig från att hamna i en helt annan stämning än den som jag behöver vara i för att exempelvis skriva på mitt manus (om det är vad som står på schemat).

Men det är också så oerhört inspirerande att läsa om författares liv – helt enkelt GALET inspirerande. De var ju verkliga människor, de också, och det är inte utan att jag kan behöva bli påmind om det lite då och då. De var verkliga människor, som kämpade, valde rätt, valde fel, valde rätt, som bröt ihop och som kom tillbaka, som satte upp mål och misslyckades, som sedan satte upp nya mål och i värsta fall misslyckades igen, men de fortsatte, de gav inte upp och till slut lyckades de, igen och igen och igen och igen.

Nu är jag snart färdig med en biografi om Astrid Lindgren som jag läst på sedan i julas när jag fick den av min sambo (och som jag uppenbarligen pausat mycket ifrån i långa perioder, annars skulle det inte tagit mig riktigt så här lång tid), och jag börjar få en slags orolig känsla i magen. Vad ska jag läsa till frukost när den är slut?

Vore mycket tacksam för förslag. Och jag är inte så knusslig att jag absolut enbart kan tänka mig författarbiografier. Biografier om kvinnliga, medeltida mystiker går också bra. Och konstnärer från tiden runt sekelskiftet (alltså, det förra sekelskiftet). Det går ju inte an att bara nörda in sig på ett ENDA intresse.

10 reaktioner på ”Till frukost läser jag författarbiografier

 1. Jag brukar läsa en mängd olika sorts biografier, för riktiga människor kan bidra med spännande läsning de med. Just nu läser jag en lite äldre text av Patti Smith, Just kids. Det är fascinerande, kanske lite pratigt, men jag är ganska tagen av hur hon liksom tittar på sin omvärld.

  1. Ja du har ju rätt i att även andra än författare kan bidra med spännande läsning 🙂 Jag har bara snöat in på författare för att just författarlivet upptar mina tankar väldigt mycket.

   1. Nå Patti Smith är ju liksom allt. Författare, låtskrivare och konstnär. Alltså det jag läser. SÅ där får man rubbet.

    1. Det låter ju väldigt roligt! Jag älskar mångkreativa människor. Måste erkänna att jag aldrig haft någon koll på Patti Smith. Gillade inte hennes musik när jag prövade att lyssna på den – jag var kanske nitton år eller så, och bestämde mig för att hon inte var min grej. Men jag kanske ska ge henne ett nytt försök 😉

 2. Alltså, nu är du sådär klok igen. Klart man ska läsa författarbiografier! Och – duh, KVINNLIGA MYSTIKER FRÅN SEKELSKIFTET! (Jag veeet att du skrev ”medeltiden” och att ”sekelskiftet” var i annan kontext, men ÄNDÅ.)

  SKRIVER VI SAMMA BOK DU OCH JAG ELLER???!!

  Ps. Målarbok + pennor införskaffade. 🙂

  /Anna

  1. Hahaha! Vilken entusiasm, och gissa OM jag är nyfiken på vad det egentligen är du skriver 😀 Jag måste dock erkänna att de kvinnliga mystikerna inte är direkt research till mitt manus utan snarare ett personligt intresse från min sida. Även om det – hm, nu när du säger det – antagligen skulle gå att få in lite mer av sådana undertexter och toner i mitt manus. Mitt manus är ju lite av den sorten som det går att få in precis vad som helst i, så det gäller att ta det som verkligen är intressant.

   Härligt att du ska börja måla målarbok! Berätta gärna hur det går 😉

 3. ”Tage Danielssons tid” av Klas Gustafson eller ”J.R.R. Tolkien – en biografi” av Humphrey Carpenter eller ”En författares övertygelse” av Joyce Carol Oates (den sistnämnda är en essäbok men av självbiografisk karaktär – och väldigt bra).

   1. Stephen Kings ”Att skriva” är en självbiografi full av skrivtips! Men den har du kanske redan läst? ”CS Lewis-Mannen som skapade Narnia” av Michael Coren är också en fin och intressant bok.

 4. Hej, och välkommen hit! Jo, Kings bok har jag läst, och den är inte en favorit nu längre, även om jag gillade den när jag läste den för tio år sedan eller när det nu var den kom ut. Men en biografi om CS Lewis låter ju fantastiskt! Det tror jag att jag nappar på!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.