Korta blogginlägg

Om ni förstod hur mycket energi som jag lägger på att fundera över det stora problemet som jag har med korta blogginlägg, så skulle ni antagligen skratta ihjäl er. Jag förstår det här med att det är bra att uppdatera sin blogg ganska ofta, och att det är bra att varva mellan långa, matnyttiga inlägg, och lite kortare, mer läsvänliga och lättsamma saker. Det är bara det att det senare helt enkelt inte är min styrka.

 
Allvarligt. Om jag kommer på något som är så intressant att jag vill göra ett blogginlägg om det, känns det för det mesta helt omöjligt att skriva mindre än en sida om saken, ofta är till och med en sida alldeles för lite. Och när jag väl har börjat med något har jag ofta svårt att sluta. Ganska ofta blir det ju lite som serier här, att jag skriver många inlägg om samma sak, utvecklar saken mer eller byter perspektiv eller så.

 
Och efter att nu ha kortat det här inlägget med hälften (och strukit alla sidospår som självklart dök upp) eftersom hela meningen med det är att det ska vara kort (tänkte att det var briljant att skriva ett inlägg om svårigheten med korta blogginlägg när jag höll på att bli galen över att jag inte kom på något som gick att använda, men briljansen försvinner ju om jag drar iväg till över en sida som vanligt), är min fråga till er:

 
Vad är bra korta inlägg? Vad kan de handla om? Vad gillar ni att läsa? Ska de vara personliga, dagboksaktiga? Ska de innehålla länkar till andra bloggares intressanta inlägg? Ska de innehålla inspiration, information eller något helt annat? Och en annan sak: Är det bra att försöka uppdatera varje dag, eller inte. Vad tycker ni?

15 reaktioner på ”Korta blogginlägg

 1. Korta inlägg kan just vara länkar till nån annan blogg eller kanske intressant artikel. Eller så struntar du i korta inlägg och skriver som det känns bäst. 🙂 Själv läser jag alla bloggar via Feedly och tänker inte alls på hur ofta någon uppdaterar, eftersom rss-läsaren håller koll på alla bloggar. Själv försöker jag blogga när jag har nåt att säga. Ofta har det nåt med skrivandet att göra, lika ofta handlar det antagligen om nåt annat.

  1. Ja, jag tänker nog inte heller riktigt på när andra uppdaterar (utom ifall det går jättelång tid, för jag kan ju sakna folks inlägg ibland…), men jag funderar en del på det i mitt eget fall.

   För min del är det nog så att jag delvis försöker låta bli att blogga när jag har något att säga – eftersom det är hela tiden. Alltså, de inlägg jag skriver skriver jag ju för att jag har något att säga, men jag måste hålla tillbaka ganska mycket, för jag vill säga något om allting hela tiden, och det finns ju inte utrymme att ägna många timmar varenda dag åt att skriva blogginlägg. Det är därför jag försöker fundera på vad jag skulle kunna åstadkomma i form av korta inlägg som ändå skulle vara intressanta. Får fundera mer på det 😉

 2. Känner igen de där ”reglerna” som finns kring bloggeriet och jag tänker såhär: Gör din grej!

  Jag älskar ju att hänga här för att jag får fördjupa mig i långa, välskrivna resonemang. Det spelar ingen roll om du uppdaterar varje dag eller en gång i veckan, antagligen skulle jag bli lite snopen över ett superkort inlägg…. 🙂

  Det jag menar är: Vill du skriva kort sak du naturligtvis göra det. Men vill du hellre skriva långt, finns det inget som stoppar – väl?

  /Anna

  1. Haha, ja ”Gör din grej!”, känns helt rätt. Frågan är ju bara vad min grej är?

   Uppenbarligen är min grej långa, genomtänkta inlägg om saker. Det är det som kommer mest naturligt och som jag också tycker är roligast. Men det jag funderar på nu är helt enkelt hur jag skulle kunna liksom, utvidga ”min grej” lite, till något som också skulle kunna vara min grej men liksom lite kortare. Som jag skrev till Michaela här ovanför, ibland har jag ett behov att att skriva kort för att jag inte hinner skriva långt. Och när jag funderar på saken så vill jag hellre uppdatera bloggen ofta än sällan, så har jag inte tid behöver jag hitta något sätt att skriva kort – men förstås inte FÖR kort: jag vill ju inte göra dig snopen 😉

   1. Ahh då fattar jag! Klart jag inte blir snopen av ett kort inlägg som SKA vara kort. Annat är det om man tvingar ner ett inlägg som egentligen vill vara långt…

    Testa ett annat format, skriv ett inlägg i punktform t ex. Det blir kort(are). Skriv ner en tanke i en enda mening. Experimentera! Det är ju det som är så trevligt med att blogga och jag försöker vara öppen för annorlunda format även i romanskrivandet, där är det dock ännu enklare att låsa upp sig. Plus att man inte vill förvirra läsare mitt i en text…

    /Anna

 3. Jag tycker inte att man behöver uppdatera en blogg varje dag (uppenbarligen, om man tittar på uppdateringsfrekvensen för vår egen Sällsamtblogg :-)). Och som flera redan har varit inne på här, låt känslan och det innehåll du vill förmedla styra längden på inläggen.

  Sedan är det så klart en träningssak att skriva kort, även om jag nog har viss grundläggande fallenhet för det. Tillräckligt många uppdrag med ”skriv en text på x antal tecken” och man lär sig.

  1. Ja det är ju just det: en träningssak att skriva kort. Jag tränar uppenbarligen på det ibland (jag kortar ner mina gigantiska inlägg till bara långa inlägg), men det är ju inte direkt som att jag excellerar i att skriva kort – som du gör 😉

   Jag tror att jag behöver öva mig på att skriva kort – och framförallt egentligen att tänka kort. Att hitta saker som är intressanta att tänka på och att skriva om även utan att utveckla. Har lite funderingar runt det. Får se vad det blir av det.

   1. Det låter spännande! Ser fram emot att läsa både långa och korta inlägg framöver.

    Jag skulle gärna träna på att skriva lite längre blogginlägg. Gäller bara att hitta tiden.

 4. Det handlar väl mest om att göra bloggen till din egen. Inte långt eller kort eller hur ofta. Utan det är ju liksom ditt sätt att prata och skriva på bloggen – och om det är långt, då är det så. Så bestäm dig för att det är din blogg och att folk läser den för att de vill läsa hur du skriver. Jag menar, jag läser långt eller kort, vilket som helst, och det jag vill läsa handlar mer om en viss ton och röst i kombination med innehåll – inte om det går att säga med fem ord eller om man behöver en sida. Sen tror jag inte att det är fel att gå igenom sina inlägg och stryka sidospåren – sånt gör jag också. Fortsätt du med långa inlägg när du blivit intresserad av något, det vill jag läsa.

  1. Vad skönt att höra, Mia! Jag är precis som du att jag letar efter en viss ton eller röst i en blogg och att det är den som räknas (lite som med böcker, faktiskt), och det är ju delvis därför jag gillar din blogg så mycket (och dina böcker, såklart). Men ibland kan jag hålla på och få för mig saker, som att de flesta kanske inte är som jag och att jag borde anpassa mig på något sätt, att jag borde göra si eller så och jag fastnar ganska mycket i att jag inte riktigt vet vad jag vill.

   Men bara med hjälp av era fina kommentarer här (och förstås lite extra funderande och ett par olika kreativa genombrott som jag kan återkomma till) tycker jag att jag börjar närma mig en tydligare känsla för vad som är ”min grej” och vad jag vill med bloggen och hur jag ska göra.

   Alltså, jag tycker att det är SÅ KUL att blogga!
   (ville bara säga det)

 5. Jag håller med de andra, bäst blir det när man skriver som man vill. Jag har oftast korta inlägg som inte handlar om nåt speciellt, och har inte en aning om vem jag riktar mig till egentligen. Man lär sig inget hos mig, som man gör av dina inlägg. Men kul har jag, och det är det som är grejen med att blogga. Helt och hållet egoistiskt alltså, och i hur många andra sammanhang kan man vara det? 😀 Skriv vad och när du vill, jag läser vad du än hittar på 🙂

  1. Vad härlig du är! Det är nog helt rätt att tänka precis så, bara: vad vill jag? Ibland är det ganska svårt för mig att komma fram till vad jag vill, för det är liksom beroende av så många olika saker. Men ju mer jag tänker på det, desto tydligare blir det ju att jag faktiskt kan göra precis som jag vill. Och om jag tänker just som du, att meningen är att jag ska ha kul och inte att andra ska ha det, då är det egentligen ganska lätt 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.