Pinterest – välsignelse och förbannelse

Då och då så här i vårt moderna tidevarv, dyker det upp nya former av sociala medier (alltså: dyker upp som i att jag äntligen upptäcker att de finns, oändligt många år senare än alla andra – som den mossiga gamla dinosaurie jag är) som verkligen tar mig med storm och dessutom delvis (i de värsta stunderna) tar över mitt liv. Instagram är ett sådant socialt medium. Pinterest är ett annat.

För alla som inte vet, så är Pinterest ett socialt media som fokuserar på att samla bilder. I princip är det ett digitalt rum fullt med plats för anslagstavlor där jag kan samla på bilder på olika saker som jag gillar. Det är dessutom inga krav på den ”social biten”, det går att göra alla sin anslagstavlor privata och helt hoppa över att interagera med människor. Jag tror att man kanske måste vara en konsnärligt/estetiskt orienterad person för att verkligen förstå storheten och magin med den här typen av funktion. Det betyder alltså att jag kan samla alla bilder som jag gillar (av VAD SOM HELST) på ett och samma ställe där jag alltid har tillgång till dem. Det är obeskrivligt värdefullt och extremt beroendeframkallande.

När jag först skaffade Pinterest gick jag omedelbart in i mitt lätt maniska tillstånd och skapade typ trettiofem anslagstavlor där jag samlar olika typer av bilder (allt ifrån ovanligt vackra pepparkakshus och beskrivningar av hur man gör sin egen mossgraffiti, till abstrakta oljemålningar under rubriken ”färg”), och jag njuter av dem på samma sätt som jag njuter av fantastiska efterrätter och portvin och Islay whiskey. Ibland tror jag på riktigt att jag skulle kunna leva av att bara titta på vackra saker. Det känns som om jag inte måste äta lika mycket när jag gör det. Kanske borde jag utforska det lite mer som bantningskur betraktad.

Hur som helst. Pinterest tar en massa tid. Ibland kan det stjäla helt overkligt mycket tid. Men det är också ett helt grymt sätt att hitta, samla och spara inspiration av olika slag. Självklart har jag gjort en anslagstavla (eller, hrm… kanske ganska många) som heter ”Den andra staden” där jag sparar alla bilder jag hittar som ger mig inspiration till mitt manus. FATTA vad bra! Jag kan faktiskt extremt varmt rekommendera det.

15 reaktioner på ”Pinterest – välsignelse och förbannelse

  1. Bra idé att göra inför NaNo, förutom då att det kommer ta OERHÖRT mycket tid från själva skrivandet 🙂 Men annars, det är verkligen jätteroligt, och så inspirerande och väldigt praktiskt. Kanske att om du gör det nu, tillräckligt långt innan NaNo, så har det värsta beroendet lagt sig när NaNo börjar?

 1. Jag har inget Pinterest-konto, men jag ser definitivt tjusningen. Kanske lite väl tydligt, det är nog självbevarelsedriften som håller mig borta. Däremot har jag en mapp på datorn där jag samlar inspirationsbilder till skrivandet. Det är väldigt mycket skog och dimma på dem kan jag avslöja, för just den kombinationen ger mig alltid sådan skrivlust. Och så har jag min porträttsamling med målningar som jag tycker ser ut som mina karaktärer.

  Hmmm… Kanske borde jag skaffa ett konto ändå. Blev sjukt sugen att leta efter fler bilder nu! Men jag får nog tvinga mig att vänta tills nästa skrivrunda är avklarad, annars blir det inget manus här inte. 😀

  1. Ah, jag förstår verkligen varför du håller dig borta. Jag tvekade ändå ett tag innan jag skaffade ett konto. Men ja, kanske att det är en bra grej att göra som paus-inspiration medan du väntar på respons från lektören, det kan jag verkligen tänka mig 🙂

   Ja, skog och dimma är av någon anledning väldigt inspirerande för mig med. Och mossa. Och gamla trädstubbar och hålor, och så vidare. Kanske någon gammal tjärn också 😉

 2. jag skaffade pinterest i somras för att testa men eftersom jag är urdålig på att använda sociala medier (förutom blogga) så blev det inte helt oväntat en flopp. Antagligen för att det slukade alldeles för mycket tid för mig. Men idén är bra och i det syfte du använder det är det säkert mycket användbart. Själv samlar jag inspiration med bilder och webblänkar i något som kallas One note. Inget socialt medium utan en antecknings-app som funkar på alla mina enheter och synkas i realtid.

  1. Det låter som att One note går att använda precis som Pinterest, och då har du ju fyllt själva den funktionen med något lika bra. Jag tror att det jag gillar allra mest med Pinterest (alltså, förutom att man kan göra anslagstavlor och spara saker på ett smidigt sätt) är att det också är så lätt att söka på saker. Jag upplever att om jag söker efter en bild eller något på Pinterest, så är det mycket lättare att snabbt hitta fina bilder eller smarta inlägg om det på Pinterest, jämfört med exempelvis google. Det är lite som en helt egen sökmotor för bilder. Och så kanske inte One note funkar?

   1. Nej, One note har ingen koppling till någon sökmotor alls utan det är sånt jag hittar på internet som jag kan klistra in där i olika anteckningsblock och flikar. Pinterest har ju fördelen att den känner av ens intresseområden och mailar förslag på nya bilder. De tänkvärda citaten är de jag gillade bäst 🙂

 3. Min spontana reaktion är ”nej, inte en kanal till!”. Men bra att det funkar för dig! Hur går det med ditt manus, får du något skrivet vid sidan av det som nu är huvudprojektet?

  1. Jag förstår verkligen din reaktion 🙂 Men som sagt, jag använder inte Pinterest som en kanal, utan som en helt privat anslagstavla, eller vad man ska säga. Den sociala funktionen består typ av att man kan följa varandras anslagstavlor om de är offentliga, och gilla varandras ”pins”, vilket verkar fullkomligt meningslöst.

   Ja, just nu (vilket jag har tänkt blogga om snart) har vi en offentlig paus från det gemensamma projektet medan Liv skriver färdigt sin avhandling. Det blir för stressigt för henne att försöka skriva på vårt projekt samtidigt, och lite svårt för mig att göra det helt själv, så vi pausar. Och därför har jag rätt så mycket tid att skriva, men aldrig så mycket som jag tycker att jag borde, för det är alltid millioner andra saker som behöver göras också. Men i princip skriver jag några dagar varje vecka, och även om det går långsamt (eftersom det jag i huvudsak gör är att försöka hitta en ny berättarröst) så är det JÄTTEROLIGT.

 4. Ja, man ska hinna med så mycket och var överallt. Jag nöjer mig med FB och bloggen, jag måste hinna med andra saker också. Skriva till exempel. Jag vet att det är vansinnigt viktigt att marknadsföra sig och sitt skrivande, å andra sidan vet man inte var man syns bäst och vad som lönar sig mest, så det får räcka med det jag gör i dagsläget.

  1. Ja, det går ju inte att göra allt, så är det bara. Även om just Pinterest är i första hand ett socialt media, utan snarare bara ett hjälpmedel för att hitta och samla information. Men det kan ju också som sagt kännas som alldeles för mycket när man vill hinna skriva också 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.