Skrivåret 2015

När jag försöker sträcka tanken bakåt och omfamna hela det här året, märker jag att det känns som flera, och inte alls bara ett. Det beror säkert på många olika saker, men en av de viktigaste är antagligen litteraturkunskapen jag läst i höst – det har varit det första steget ut i ”den vanliga världen” (okej, nästan den vanliga världen, universitet är lite som lekplatser, egentligen) efter flera år som utmattad och föräldraledig, men det har också gett mig så mycket i form av nya tankar när det gäller litteratur, skrivande och mänsklighetens historia och utveckling. Jag önskar så innerligt att jag bara kunde få fortsätta med litteraturvenskapen för det är helt ärligt det absolut roligaste jag någonsin gjort i hela mitt liv, men nu är mina studielån slut så framöver kan det bara bli 7,5 poängs kvällskurser, eller liknande. Och jag ska nog inte hoppa på någon kurs i vår, om jag ska börja skriva på mitt manus igen så måste jag fokusera.

För, ja, jag tänker börja skriva på mitt manus igen. Jag tänker börja närmare exakt i övermorgon, den andra januari, då jag bokat in en tvådygns skrivretreat på hotell som uppvärmning på det nya skrivaråret. Gissa om det ska bli härligt! Och gissa om det känns extremt overkligt.

Förra året vid den här tiden gick jag och väntade på att få lämna mitt manus till Liv för helhetsrespons. På min födelsedag den tjugoåttonde mars fick jag tillbaka manuset tillsammans med noggrann och omsorgsfull respons, och jag blev otroligt peppad att sätta igång igen och äntligen skriva klart. Jag satte en mycket optimistisk och ganska orealistisk deadline (som vanligt) nämligen att jag skulle vara klar att skicka in manuset i maj 20016. Det gick upp och ner med skrivandet under sommaren och hösten, och i november kom jag plötsligt till den förvånande insikten om att jag inte skulle kunna och inte heller vilja bli klar till min deadline, inte till det priset som i så fall skulle behöva betalas. Det går att läsa lite mer utförligt om hur jag tänker här, men i stort handlar det om att skrivandet inte får ta över så mycket att livet blir lidande, och om att skrivandet blivit ett sådant tungt krav och en sådan stress för mig, att det inte varit det minsta roligt på länge. Efter att jag tagit det här beslutet, och bestämt mig för att mitt manus kommer att bli klart, men att det inte är det minsta viktigt NÄR det händer, bara ATT det händer, upptäckte jag det fantastiska att jag plötsligt fick tillbaka skrivlusten, och att jag också fick tillbaka väldigt mycket annan glädje. Mitt dåliga samvete försvann, och jag njuter nu av att skriva om jag gör det, och jag njuter också av att inte skriva, om jag inte skriver. En fantastisk känsla. Jag har ändå tvingat mig själv att vila från manuset under december (det var ärligt talat inte jättesvårt eftersom det ändå är så mycket att göra då med julrelaterade saker), för att få en helt ny och fräsch start i januari. Och nu är jag peppad!

Jag känner att jag sällan börjat ett nytt år med så mycket pepp i kroppen – och det säger ärligt talat en del eftersom jag är en rätt så peppad nyårsfirare i allmänhet. Jag tror att jag nästa år kommer att vara gladare och starkare än jag varit på många, många år, och jag tror att jag kommer få en hel del skrivet, även om jag inte vågar uttala mig om hur mycket. Men det spelar ju ändå ingen roll längre. Även om jag förmodligen kommer fortsätta att räkna skrivna ord och sidor, så kommer en annan del av mig att i första hand räkna glädjen, tillfredsställelsen och njutningen.

Det hoppas jag att alla ni andra också kommer att göra, och jag hoppas att ni får ett underbart GOTT NYTT ÅR!

 

19 reaktioner på ”Skrivåret 2015

 1. Jag önskar också att du kunde få fortsätta med litteraturvetenskapen, men det låter härligt med skrivretreat! Lycka till och gott nytt år och allt sånt 🙂

 2. Det ska bli underbart med skrivretreat! Hoppas att ditt 2016 också kommer innehålla lite mer skrivande 😉
  Kram!

 3. Jag har sneglat på ”mitt” universitets litteraturkurser men får snällt inse att det inte finns plats för studier i mitt liv just nu. Att lära sig nya saker om ämnen jag är intresserad av har alltid varit roligt men det får inte bli en börda heller. Därför är det så härligt att höra att du också kom fram till insikten att skrivandet inte får överskugga det andra i livet som också måste få ta plats. Precis som du tycker jag också skrivandet är mycket roligare nu även om det var roligt innan också – tills kraven och min osynliga deadline (för jag hade en även om jag inte satte upp något exakt datum) kvävde kreativiteten. Räkna ord och sidor kan vi fortsätta göra men bara som en måttstock på att arbetet går framåt. Inte kopplat till HUR fort det går.
  Jag önskar dig ett härligt skrivår där glädjen och kreativiteten består! Kram

  1. Ja, det är bara att inse att man inte kan göra precis allt som är roligt – i alla fall inte samtidigt. Men jag hoppas att du också kommer kunna läsa litteraturvetenskap av något slag någon gång, för man lär sig otroligt mycket.

   Hoppas att du också får ett härligt skrivarår!

   Kram!

 4. Jag funkar nog likadant med deadlines, de tar bort lusten i arbetet. Dessutom får jag en hel del gjort även utan dem för att skrivandet känns roligare då och då gör jag det hellre och oftare. 🙂 Hittills har det blivit fem manus på fem år – utan deadlines, och det är jag helt nöjd med! Tycker man ska skriva i en takt som passar en själv och som gör att det fortfarande är roligt!
  Hoppas du får ett fint skrivår 2016!

  1. Fem manus på fem år! Det känns lite som en underdrift att bara vara ”helt nöjd”. Du borde vara helt GALET STOLT!

   Japp, just nu är det den där takten som passar mig som jag försöker hitta. Får se hur det går.

   Hoppas att du också får ett fint skrivår 2016!

 5. Vad härligt att du är så peppad! Heja dig och lycka till med skrivstarten- skrivretreat på hotell lät ju inte helt fel- inte alls faktiskt!:-) Gott nytt skrivarår!

  1. Nej det här med skrivretreat är verkligen inte fel! Det är extremt rätt faktiskt 🙂 Jag tenderar att få lika mycket skrivet på en retreat på två dagar som på flera månader annars, eller som på ett halvår – om jag haft ett dåligt halvår. Gott nytt skrivarår till dig med!

 6. GOTT NYTT ÅR!

  Jättehärligt att du har en så bra känsla inför det kommande skrivaråret. Jag tycker att det låter väldigt klokt att fokusera på lusten mer än tiden. Och faktiskt tror jag att du kommer få minst lika mycket gjort på det viset.

  Kram!

  1. Gott nytt år till dig med! Och jag tror att du har rätt. Som det varit det senaste halvåret har jag ju fått extremt lite gjort trots att jag verkligen ansträngt mig för att hitta tid att skriva. Det har helt enkelt varit för tråkigt. Men nu känns det roligt igen och det gör hela skillnaden.

   Kram!

 7. En till skrivretreat på hotell! Vilket briljant sätt att starta året på. Tycker allt låter så klokt och peppigt och bra.

  GOTT NYTT ÅR, kära bloggvän!

  /Anna

  1. Ja, jag måste erkänna att det känns ganska briljant. Och när jag nu sitter här i skrivande stund på Hotell Anno 1746 i ett litet vindsrum med tapeter ritade av Tobias Sergel, känner jag mig ganska mycket som en gammal författarinna á la 1800-talet. Väldigt stämningsfullt.

   GOTT NYTT ÅR till dig med, kära Anna!

   /Linda

 8. Vad härligt det låter med både skrivretreat och din känsla i kroppen inför 2016. Hoppas nu att helgen var bra på alla sätt och att det kommer flera retreats.

  1. Ja, tyvärr blev skrivretreaten en väldigt förkyld helg, men jag har fått en del viktiga saker gjorda (ska skriva ett inlägg om det idag) och jag kan lova att det kommer fler retreats!

 9. Det kommer att bli fint! Skrivåret ju. Och egna deadlines kan vara bra, men behöver vara realistiska. Dvs kanske inte slutdatum och så, utan luddigare. Mer, att jag ska skriva liksom. Vilka dagar och tider. Sånt. Det brukar jag jobba enligt och sen måste saker få ta tid. Så jag tror att med dina nya planer kommer du att få ett fantastiskt skrivår. Gott nytt år!

  1. Jag tror att du har rätt, det viktigaste är nog att vara bestämd med sina rutiner och satsa på dem. Ibland kan deadlines vara väldigt bra för mig, men det är olika i olika perioder, och just nu fungerar det absolut inte. Så jag hoppas att min strategi ska funka, och att mitt skrivår blir som du säger: fantastiskt.

   Gott nytt år till dig med, och hoppas att ditt skrivår blir fantastiskt det också!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.